uitgelicht

Film

Jumpin’ Jack Flash (Penny Marshall, 1986, VS). Aanstekelijk komediedebuut van de latere regisseuse van o.a. Big werkt vooral door de persoonlijkheid van Whoopi Goldberg als eigenzinnige kantoorjuffrouw die via mysterieuze boodschappen op haar computer in een spionage-intrige belandt en zo nog eens wat van de wereld ziet. Ook is er een klein rolletje van Jeroen Krabbé als louche connectie.RTL8, 20.30-22.40u.

Full Metal Jacket (Stanley Kubrick, 1987, VS). In Oost-Londen gedraaide Vietnamfilm van maniakale perfectionist Kubrick bestaat uit twee totaal verschillende films. De eerste drie kwartier zijn gewijd aan de training van Amerikaanse rekruten tot radertjes in een totalitair systeem. Dan maakt het strakke ritme van de film plaats voor de anarchie van een leger dat niet meer gelooft in de overwinning, in Hué, Vietnam, 1968, aan de vooravond van het vijandelijke Tet-offensief. Arte, 21.00-22.50u.

Étoile sans lumière (Marcel Blistène, 1946, Frankrijk). Edith Piaf speelde een van haar zeldzame rollen in dit leerzame kijkje achter de filmschermen. Bij de introductie van de geluidsfilm leent een dienstmeisje haar stem aan een diva van de zwijgende film. Ook met Yves Montand.TV5, 23.55-01.15u.

Informatief

Leben am Limit: in Salz und Säure. Eerste van vierdelige serie documentaires over extremofielen: organismen die zich aan een giftige omgeving hebben aangepast. Vanavond over halofielen en acidofielen, die overleven in een omgeving waar geen ander leven zich waagt. Het onderzoek naar deze organismen is onder meer van belang voor evolutiebiologen en wetenschappers die zich buigen over de vraag waar buitenaards leven mogelijk is.Arte, 19.30-20.15u.

Pschiiiiittt: la pétillante histoire des sodas. Documentaire over een fenomeen dat de wereld heeft veroverd: gebottelde priklimonade. Geen plek op aarde ontsnapt aan de aanwezigheid van deze sprankelende maar veelal ongezonde dorstlessers. Met Nederlandse ondertiteling.TV5, 21.00-21.55u.

Machtfaktor Erde. Eerste van tweedelige serie over het toenemende strategische belang van grondstoffen als water en zeldzame metalen. Rondom de Himalaya bereiden India, Pakistan, China en Bangladesh zich voor op een strijd om drinkwater. Nu de Himalayagletsjers krimpen dreigt een catastrofe voor de miljoenen die voor hun eten en drinken afhankelijk zijn van de aanvoer van zoet water uit de bergen. India is alvast begonnen met het aanleggen van een 3000 kilometer lang hek om Bangladesh. Vergelijkbare conflicten dreigen aan de grens met Pakistan, maar ook in de landen rond de Andes. En in Ethiopië heeft een Saoedi-Arabisch conglomeraat grootschalig in het verbouwen van rijst geïnvesteerd. Voor het project zijn duizenden arme boeren van hun land verdreven. Die zien nu toe hoe al dat voedsel in schepen wordt geladen en verdwijnt naar een verre bestemming. ZDF, 21.45-22.30u.

Dokument: BV Het Gezin. In Nederland zijn zo’n 20.000 kinderen uit huis geplaatst. De meesten van hen worden opgevangen in instellingen. Toch wonen 800 van hen in een gezin, in een van de bijna 200 zogenaamde ‘gezinshuizen’. Miriam en Frans Erlings hebben zo’n gezinshuis. Naast hun eigen (volwassen) kinderen hebben ze vier pleegkinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. Kinderen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Naast de dagelijkse perikelen hebben de ‘gezinsouders’ hun handen vol aan contact met de ouders, overleg met instanties, hulpverleners en opvoedkundigen. Ned.2, 23.00-23.55u.

Amusement

Het beste idee van Nederland: halve finale. In de eerste halve finale zien we onder andere een strandtas die ook als zitzak en windscherm dienstdoet, een apparaatje waarmee in één keer een heleboel bonen kunnen worden gedopt en een hulpstuk waarmee rietjes stevig op hun plek blijven zitten in drinkpakjes. De presentatie is in handen van Beau van Erven Dorens. SBS 6, 20.30-22.00u.

De man met de hamer. Eerste aflevering van nieuw programma, waarin onderzocht gaat worden hoe ver min of meer Bekende Nederlanders tegen elkaar opbieden om aan geld te komen voor het goede doel, in het kader van de jaarlijkse benefietactie Serious Request. Vanavond bieden Freddie Tratlehner, Dominique van Hulst, Horace Cohen, Dean Saunders, Thomas Berge, Eddy Zoey, Arie Koomen, Nicolette Kluijver, Britt Dekker, Ymke Wieringa en Edo Brunner tegen elkaar op. Man met de hamer is veilingmeester Ruben Nicolai.Ned.3, 21.00-21.55u.