Twitter moet data afstaan

Twitter moet persoonsgegevens van drie mensen die betrokken zijn bij klokkenluidersite Wikileaks overhandigen aan de Amerikaanse justitie. Dat heeft een Amerikaanse rechter eind vorige week in hoger beroep besloten. Het gaat om gegevens van de Nederlander Rop Gonggrijp, de IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir en de Amerikaanse hacker Jacob Appelbaum.

In The Guardian stelt Jonsdottir de uitspraak onacceptabel te vinden en ze stapt dan ook naar de Raad van Europa. Ze is van mening dat mensen offline dezelfde rechten moet hebben als online. „Stel je voor dat de Amerikaanse autoriteiten je huis willen doorzoeken. [...] Daar zal een flink gevecht van komen.”

De uitspraak heeft tot ophef geleid. Het is nu immers mogelijk voor de Amerikaanse autoriteiten om dergelijke gegevens in het geheim te vorderen, zonder dat de personen daarvan op de hoogte worden gesteld. De zaak werd alleen openbaar omdat Twitter naar de rechter stapte en het nieuws van de vordering openbaar maakte. WikiLeaks liet eerder weten dat Facebook en Google mogelijk soortgelijke dagvaardingen hebben gekregen. (Villamedia)