Syrië: schorsing extreem gevaarlijk, excuses voor aanval ambassades

Walid al-Moualem, hier op archiefbeeld, spreekt de Verenigde Naties toe afgelopen september. Foto AFP / Mario Tama

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Mouallem zegt dat Arabische landen samenzweren tegen Damascus. Hij noemt het bijna unanieme besluit van de Arabische Liga tot schorsing van Syrië “onwettig en extreem gevaarlijk” dat is “ingegeven door Amerikaanse opruiing”.

“Wij wilden dat de rol van de Arabische Liga een ondersteunende was, maar als de Arabieren samenzweerders willen zijn, is dat hun zaak. (…) Het is een extreem gevaarlijke stap nu we de deal over beëindiging van het geweld proberen te realiseren.”

Tijdrekken

Al-Mouallem sprak in Damascus op een persconferentie. President Bashar al-Assad blijft er nog steeds bij dat extremisten, aangestuurd door het westen, achter de reeds acht maanden durende opstand in Syrië zitten. Ze zouden louter uitzijn op het destabiliseren van de samenleving dan daadwerkelijke politieke hervormingen.

De uitnodiging van Syrië aan de Arabische Liga om deze week te komen kijken hoe het land afspraken over beëindiging van het bloedvergieten nakomt, staat volgens Al-Moualem nog steeds. Syrië wil ook nog steeds een Arabische top beleggen, maar dit wordt gezien als een nieuwe poging van Assad om tijd te rekken.

‘Excuses voor het aanvallen van ambassades’

Minister van BuZa Al-Mouallem maakte vanochtend verder excuses voor de aanvallen op missies van buitenlandse diplomaten. Dit weekend werden door boze menigten Turkse, Saoedische en Franse ambassades aangevallen.

“Wat betreft de aanvallen tegen ambassades, bied ik als minister van Buitenlandse Zaken mijn excuses aan voor deze agressie.”

Turkije lijkt echter helemaal klaar met Syrië en laat vandaag weten dat het “niet meer mogelijk is de Syrische regering te vertrouwen”. Al-Mouallems ambtgenoot Ahmet Davutoglu zegt dat de Turken “het meest vastberaden standpunt in te nemen” tegen aanvallen op diplomaten. Hij herhaalde dat Turkije achter de “rechtmatige strijd” van het Syrische volk staat.