Straatwijze gitaarrock

cd-pop

Dum Dum Girls: Only in Dreams ****

Vrouwenrockgroep Dum Dum Girls uit Californië heeft het ontwapenende vermogen om meidenpop uit de sixties, punk uit de seventies en indierock van nu met elkaar te verbinden. Hun melodieus galmende garagesound heeft raakvlakken met The Ronettes, Blondie en The Yeah Yeah Yeahs. Net als The Ramones kozen ze cartooneske bandnamen en nadat iemand Dee Dee, Bambi, Jules en Sandy had vergeleken met The Raveonettes kozen ze zangeres Sune Rose Wagner van die Deense indieband en hun mentor Richard Gottehrer om het tweede album Only In Dreams te produceren. Gottehrer was eerder nauw betrokken bij de luchtige muziek van Blondie en slaagt er ook nu weer in de perfecte mix van straatwijze gitaarrock en een aantrekkelijk popgeluid te bereiken. Kristen ‘Dee Dee’ Gundred galmt er lustig op los in sterke liedjes waarbij het eeuwige popthema van verloren liefde tot op de laatste bittere traan wordt uitgewrongen. Na het nog maar een jaar oude debuut I Will Be bouwen de Dum Dum Girls aan een oeuvre dat wel eens net zo evenwichtig als de eerste vier elpees van de Ramones zou kunnen uitpakken. 11 november staan ze op London Calling.

Jan Vollaard