Staatssteun voor ING ‘dure aangelegenheid’

De kapitaalinjectie en garantiestelling voor Amerikaanse hypotheken die ING tijdens de kredietcrisis van de overheid heeft gekregen, hebben duur uitgepakt voor de bank. De overheid heeft meer winst op deze regelingen gemaakt dan wat gebruikelijk is, betoogde voormalig ING-bestuurder Dick Harryvan vandaag voor de commissie-De Wit.

ING klopte tijdens de kredietcrisis van 2008 als eerste aan bij de overheid voor een kapitaalinjectie van tien miljard. Daarvan is negen miljard terugbetaald; de laatste drie miljard volgt volgend jaar. De overheid maakt winst op de lening. Datzelfde geldt voor de garantiestelling van de staat op de risicovolle hypotheken in Amerika. Bij de ‘huidige’ situatie wordt ook daar ruim een miljard winst op gemaakt, zei Harryvan.

In totaal maakt de staat volgens Harryvan zo’n vier miljard euro winst op de kapitaalinjectie en de garantiestelling voor hypotheken. En dat vindt hij aan de hoge kant; een bedrag van twee miljard zou meer op zijn plaats zijn geweest. Achteraf bezien is het al met al ‘wel een vrij dure aangelegenheid’ geweest, zei Harryvan. Hij toonde zich niettemin dankbaar dat de overheid de bank te hulp is gesprongen.