Smartlappen zingen voor de plaatselijke maffia

Expositie

Valerio Spada: Gomorrah Girl

T/m 27 nov. in Flatland Gallery, Utrecht. fotodok.org *****

Ze kijkt stuurs weg van de camera. Haar roze Katrien Duck-shirt steekt af tegen de groene muur van het steegje waarin ze staat. Ze heet Sabrina, is elf jaar oud en woont in Napels. Een boos en opstandig meisje dat net een standje heeft gekregen, zo ziet ze eruit op het portret dat de Italiaanse fotograaf Valerio Spada van haar maakte.

De werkelijkheid blijkt anders. Het fotobijschrift meldt dat Sabrina een neo-melodica-zangeres is, een kindsterretje dus, gespecialiseerd in Napolitaanse smartlappen. Ze zingt over de liefde voor haar moeder, maar ook over seks voor de puberteit. Met haar optredens op partijen, soms wel twintig per weekend, verdient ze tot 200.000 euro per jaar – geld dat vooral ten goede komt aan de plaatselijke maffia. Ze kan op commando tranen over haar wangen laten biggelen. Dus die boze blik is waarschijnlijk ook maar een pose.

Ontluisterend en hartverscheurend is Spada’s serie Gomorrah Girl die door het dakloze initiatief Fotodok in de Utrechtse Flatland Gallery getoond wordt. De foto’s schetsen een beeld van het harde leven in de maffiawijk Scampia, waar meisjes op hun negende televisiester en op hun veertiende moeder worden. Ze tonen hoe een jonge vrouw haar arm afbindt om heroïne te spuiten, hoe een ander met huisarrest voor haar huis hangt, een tatoeage van een revolver goed zichtbaar op een van haar heupen.

Aanleiding voor de serie was de dood van de veertienjarige Annalisa Durante, die op 27 maart 2004 tijdens een maffia-afrekening door een verdwaalde kogel geraakt werd. In zijn inmiddels bekroonde boek Gomorrah Girl, en ook op deze gelijknamige tentoonstelling, mengt Spada foto’s uit het politiedossier met zijn eigen documentaire beelden. Die maken de toon van de serie alleen nog maar grimmiger.

Want wat gaat dat rondborstige meisje, dat nu nog zo trots in bikini poseert voor de baai van Napels, de komende jaren allemaal nog voor haar kiezen krijgen? En wat heeft de toekomst in petto voor dat meisje dat, de onschuld zelve, in haar roze slaapkamer op een dekbed van Hello Kitty ligt?

Sandra Smallenburg