School begrijpt politieoptreden niet

„Ik begrijp het niet, ik waardeer het niet.” Dat zegt directeur Geert Popma van het Anna van Rijncollege in Nieuwegein over het optreden van de politie op zijn school, afgelopen woensdag. Na een klacht van een ouder nam de politie een adjunct-directeur mee naar het bureau, waar hij na verhoor enkele uren doorbracht in een cel.

„Dit mag niet normaal worden”, zegt Popma in een gesprek met deze krant. „Ik vind het nogal beschadigend om voor het oog van de school de autoriteit van die school af te voeren. Normaal zou zijn te zeggen: we hebben een klacht gehad, kunt u even langskomen.”

Aanleiding voor de klacht van de ouder, die later ook aangifte deed, was dat de adjunct-directeur zijn stiefzoon uit de klas haalde toen die weigerde in opdracht van zijn leraar de klas te verlaten. Daarbij zou hij de adjunct de jongen hebben mishandeld.

De politie stelt de adjunct-directeur te hebben meegenomen om hem „uit de situatie” te halen met een boze stiefvader die hem mogelijk iets zou willen aandoen.

Popma bevestigt dat de stiefvader woedend was en „bedreigende taal” heeft geuit. Maar hij wachtte de komst van de politie gewoon af op de kamer van de adjunct. „De politie geeft een net iets te overtrokken beeld. En als een ouder zo bedreigend is, neem je hém toch mee? Tot nu toe heb ik geen bevredigende uitleg gekregen.”

Een woordvoerder van de regiopolitie Utrecht zegt dat de normale procedure is gevolgd. „We hebben aangeboden een bemiddelend gesprek te voeren. Daar wou de stiefvader niet van horen. Hij zei dat zijn stiefzoon mishandeld was en dat hij aangifte wilde doen. Dan krijg je een formeel juridische positie. Er is een verdachte, je houdt hem aan en neemt hem mee naar het bureau. Daar laat je beide partijen hun verhaal vertellen, onafhankelijk van elkaar, in aparte ruimtes.”

Dus het ging er toch niet om de adjunct-directeur te beschermen? „Dat was een ander argument. Het was duidelijk: hier gaan we niet uitkomen. In die situatie kon ook de adjunct-directeur zijn verhaal niet goed doen.”

‘Je praat eerst over zoiets’: pagina 7

    • Joke Mat