Samenzucht

Hoe erg zou het zijn als mijn dochter van zeven zaterdag, tijdens de televisie-intocht van Sinterklaas, de kalme zwarte man had gezien in zijnT-shirt met de tekst: ‘Zwarte Piet is Racisme’?

Zou zoiets zich echt traumatisch diep in haar eigenwijze brein boren? En wat dan nog? Een beetje trauma kan goed uitpakken. Daar worden literaire oeuvres op gebouwd en wie niet schrijft, kan nog een eind komen in een of ander tv-programma.

De man hoorde bij de geweldloze actiegroep ‘Zwarte Piet is Racisme’. Die bestaat uit „trotse zonen en dochters van Nederland”, die Zwarte Piet „weg willen hebben uit het Sinterklaasfeest”. Ongeveer zoals Schiphol, dat al geen Zwarte Pieten meer toelaat, omdat die aan een internationaal publiek niet zijn uit te leggen.

Nederland wil die dingen niet horen, want Nederland is weer ‘in de ban van’ Sinterklaas. Nederlanders twitterden zaterdag al zo hysterisch over de intocht, dat #intochtsinterklaas wereldwijd even één van de meest gebruikte woorden op twitter werd. Wat natuurlijk fier werd rondgetwitterd.

De emotie die de overhand begint te krijgen bij Sinterklaas noem ik, bij gebrek aan een bestaand woord, ‘samenzucht’. Samenzucht is het openlijk verlangen naar saamhorigheid dat anderen buitensluit. Mensen die aan samenzucht lijden heten iedereen welkom om mee te doen, mits bereid zich volkomen aan te passen. Samenzucht vermomt zich graag als gezelligheid of nostalgie. Maar wie onaangepast blijft, weet beter.

Zaterdag leidde samenzucht tot de aanhouding van vier rustige personen die voor ‘Zwarte Piet is Racisme’ in Dordrecht waren. Zij hadden al een waarschuwing gekregen. Later stonden ze er nog en zochten ze, in de woorden van de politie, „nog steeds een platform voor hun mening”.

Een platform voor hun mening. Nog steeds!

Iemand op straat heeft gefilmd en op YouTube gezet hoe de zwarte man plotseling door drie agenten en een ‘stille’ tegen de grond wordt gedrukt. Hoe hij roept: „Ik heb helemaal niks gedaan!”, een knie in zijn zij krijgt, wordt meegesleept en opnieuw tegen de grond gedrukt.

Twee omstanders protesteren.

De eerste roept: „Hee!”

De tweede: „Gewoon in de boeien slaan, dat is toch niet eerlijk?”

„Daar help je hem niet mee”, dreigt een agent. „Want dan ga jij er straks achteraan.”

Naast het opstootje staat een kinderbuggy, waarin een peuter belangstellend toekijkt. Omstanders lieten weten dat de man niets dreigends deed.

De politie Zuid-Holland-Zuid hield de aanhoudingen zondag nog zorgvuldig buiten de politiepersberichten op internet. Wel twitterde de politie opgewekt: „We kijken terug op een geweldige Sinterklaas #Intocht in #Dordrecht vol zon, gezellige drukte en vrolijke kinderen.”

Vrijheid van meningsuiting is leuk, maar alleen voor mensen die erbij horen. Zondag zijn ook bij de intocht in Amsterdam vijf demonstranten tegen Zwarte Piet aangehouden.

    • Margriet Oostveen