Russen hervatten bemande ruimtereis met succes, goed nieuws Kuipers

Goed gemutst in het Kosmodroom van Bajkonoer: Anton Sjkaplerov, Anatoli Ivanisjin en Daniel Burbank klaar voor vertrek naar het ISS. Foto Reuters / Mikhail Metzel

Een maand voordat André Kuipers met een Sojoez weer de ruimte in gaat, is vanochtend voor het eerst weer zo’n Russische raket met bemanning gelanceerd. Vanuit Kazachstan vertrok de capsule met twee Russen en een Amerikaan aan boord. Waren er problemen geweest met de vanochtend vertrokken Sojoezraket, had dit gevolgen kunnen hebben voor Kuipers’ ruimtereis.

Het Russische ruimtevaartprogramma lag enkele maanden stil nadat in augustus een onbemand ruimtevrachtschip in de dampkring uiteen spatte. Dit was de vierde mislukte lancering van de Russen in een jaar tijd.

Anton Sjkaplerov, Anatoli Ivanisjin en Daniel Burbank vertrokken vanochtend succesvol voor een half jaar naar het internationale ruimtestation ISS. André Kuipers is bij de eerstvolgende lancering aan de beurt. Waarschijnlijk eind december gaat hij met een Rus en een Amerikaan voor zes maanden naar het ISS.

De Sojoezraket die vanochtend de lucht in ging vertrok vanaf het Kosmodroom van Bajkonoer; de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld. Deze diende in de Koude Oorlog als geheime lanceerbasis van kernkoppen.