Robbert Dijkgraaf vertrekt bij KNAW en gaat naar Princeton

Nederland, Amsterdam, 29-08-08 Robert Dijkgraaf. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Amsterdam, 29-08-08 Robert Dijkgraaf. © Foto Merlin Daleman Robbert Dijkgraaf gaat naar Princeton. Foto NRC / Merlin Daleman

Robbert Dijkgraaf vertrekt volgend jaar mei als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij wordt directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, New Jersey en zal de eerste niet-Engelstalige directeur van het instituut zijn. Dat maakt hij vandaag bekend in een interview in NRC Handelsblad.

Dijkgraaf (1960) is sinds mei 2008 president van de KNAW, die de regering adviseert over wetenschapsbeleid en die topwetenschappers en verschillende instituten verenigt. Hij gaf de Nederlandse wetenschap een gezicht door vaak in de openbaarheid te treden; zo verschijnt hij regelmatig, vergezeld door jonge talentvolle wetenschappers, in tv-programma De Wereld Draait Door. Dijkgraaf is ook columnist van de wetenschapsbijlage van deze krant.

Dijkgraaf ziet zijn vertrek naar Princeton als „een heel mooie volgende stap in mijn loopbaan, de perfecte mix van zelf onderzoek doen en bestuurlijke en publieke taken”, zegt hij vandaag in NRC. Het Institute for Advanced Study is een multidisciplinair onderzoeksinstituut waar excellente wetenschappers permanent of tijdelijk fundamenteel onderzoek kunnen doen, in goed wetenschappelijk gezelschap en zonder onderwijsverplichtingen. Albert Einstein was een van de eerste leden, van 1933 tot aan zijn dood in 1955. Andere prominente wetenschappers die er verbleven zijn bijvoorbeeld de wiskundigen Kurt Gödel (1906-1978) en John von Neumann (1903-1957) en cultureel antropoloog Clifford Geertz (1926-2006).

Fysicus Robert Oppenheimer, die in de Tweede Wereldoorlog het Manhattan Project leidde dat de eerste atoombom ontwikkelde, was van 1947 tot 1966 directeur van het IAS.

Dijkgraaf volgt de Britse natuurkundige Peter Goddard (1945) op, die in 2004 de eerste niet-Amerikaanse directeur werd. Dijkgraaf, zelf mathematisch fysicus en universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, hoopt ook meer tijd te krijgen voor zijn eigen eigen wetenschappelijk onderzoek.

Wie Dijkgraaf opvolgt als president van de KNAW is nog niet bekend. Het KNAW-bestuur besloot onlangs de presidentstermijn van drie tot vier jaar te verlengen.

Lees vandaag in NRC Handelsblad het volledige interview met Robbert Dijkgraaf of in de digitale editie voor abonnees.