Rivalen in Zimbabwe voor vrede

In de aanloop naar de verkiezingen roepen Mugabe en Tsvangirai gezamenlijk op tot tolerantie.

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe en zijn rivaal premier Morgan Tsvangirai hebben gisteren een gezamenlijke oproep gedaan tot vrede en tolerantie. Aanleiding zijn de oplopende spanningen in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Tijdens recente bijeenkomsten van de partij van Tsvangirai werden aanhangers aangevallen en met stenen bekogeld. Tsvangirai heeft de politie en milities van Mugabe beschuldigd van het geweld. Mugabe zei dat partijen vrij zijn om bijeenkomsten te organiseren. Na de ontmoeting met Mugabe riep Tsvangirai de politie op om geen geweld te gebruiken en om bijeenkomsten van zijn partij toe te staan. De verkiezingen zijn gepland voor volgend jaar, maar er moet nog een datum geprikt worden. Dan zal er een einde komen aan de regering van nationale eenheid. Na de gewelddadig verlopen verkiezingen in 2009 en een diepe economische crisis, werden de ruziënde partijen van Mugabe en Tsvangirai gedwongen tot samenwerking. Maar de coalitie wordt gekenmerkt door ruzie. (AFP, BBC)