PostNL schrapt prijsvechter met 5.000 bezorgers

PostNL heft dochteronderneming Netwerk VSP Geadresseerd, een prijsvechter op de zakelijke postmarkt, volgende maand op. Ruim 5.000 part time postbezorgers en 100 stafmedewerkers verliezen hun baan omdat het bedrijf verlieslatend is. Dat heeft PostNL vanochtend bekendgemaakt.

Het marktaandeel van VSP Geadresseerd is te klein om te kunnen overleven, zegt een woordvoerder van PostNL. „VSP Geadresseerd bezorgt nu 120 miljoen poststukken per jaar. Om winstgevend te worden, zou het volume op termijn moeten stijgen naar 200 miljoen stuks. Dat vooruitzicht ontbreekt.” Cijfers over het bedrijfsresultaat van VSP wil PostNL niet geven.

VSP Geadresseerd, in 2006 opgericht door de voorloper van PostNL (TNT), bezorgt wekelijks geadresseerde post voor zakelijke klanten. De grotere foldertak van het bedrijf, VSP Ongeadresseerd met 22.000 bezorgers en 550 stafmedewerkers, blijft wel voortbestaan.

In de tarievenoorlog sinds de liberalisering van de postmarkt (2009) heeft VSP Geadresseerd het moeten afleggen tegen concurrent Sandd, die begin dit jaar SelektMail overnam van Deutsche Post. „Sandd is gewoon een stuk sterker geworden sinds de overname van Selekt Mail”, zegt de woordvoerder van PostNL. „Ze hebben relatief minder kosten omdat ze meer volume hebben. Bij ons stijgen de kosten.”

Een andere reden voor de opheffing van VSP Geadresseerd is de nieuwe cao voor postbezorgers. Postbedrijven moeten voor het eind van dit jaar 10 procent van de bezorgers een arbeidscontract aanbieden, oplopend tot 80 procent per 30 september 2013. De 5.000 part time postbezorgers bij VSP Geadresseerd hebben geen contract, maar werken als zelfstandigen met een Overeenkomst van Opdracht (OvO).

PostNL denkt een deel van de 5.000 OvO-bezorgers onder te kunnen brengen bij PostNL of het folderbedrijf van VSP, omdat het bedrijf kampt met te weinig personeel. Voor de overige 100 stafmedewerkers geldt een sociaal plan.

De zakelijke post van klanten van VSP Geadresseerd wordt ondergebracht bij PostNL. „Voor dezelfde tarieven”, zegt de woordvoerder. „Als de contracten aflopen, dan zullen ze heronderhandeld worden.”