‘Philips heeft actieve rol gespeeld bij Poolse corruptie-affaire’

Op verzoek van Polen heeft het Openbaar Ministerie drie Nederlandse Philipsmedewerkers verhoord. Foto Reuters / Steve Marcus

Volgens de Nederlandse justitie heeft Philips een “duidelijke en actieve” rol gespeeld in de Poolse corruptie-affaire. Dat meldt de NOS op basis van het proces-verbaal dat is opgesteld na een rechtshulpverzoek van de Poolse autoriteiten.

Op verzoek van Polen heeft het Openbaar Ministerie drie Nederlandse Philipsmedewerkers verhoord, waaronder de topman van Philips Healthcare Benelux. Daaruit komt “een duidelijke of actieve betrokkenheid van Philips Medical Systems Nederland B.V. naar voren die het naar Nederlandse maatstaven de status van verdachte toekent”, citeert de NOS.

Philips-medewerkers verdacht van omkoping

Dit voorjaar werd duidelijk de Poolse justitie Philips-medewerkers verdenkt van het omkopen van ziekenhuisdirecteuren in Polen. In ruil voor smeergeld zouden de ziekenhuizen apparatuur van Philips aanschaffen. Drie medewerkers van Philips zouden voor de omkoperij een steekpenningenfonds hebben opgezet. Een tussenpersoon van een ander bedrijf, Marian Kulig, regelde het omkopen van de ziekenhuisdirecteuren. Kulig stapte in 2007 naar de Poolse justitie en is inmiddels kroongetuige in het proces. In totaal zou Philips vanuit Praag en Hamburg ongeveer 12,5 miljoen euro smeergeld hebben doorgestuurd.

Philips wordt niet vervolgd

In een reactie aan de NOS benadrukt Philips dat het bedrijf op dit moment geen verdachte is. “Dat blijkt uit het feit dat het Openbaar Ministerie Philips niet vervolgt, zoals het Openbaar Ministerie ook publiekelijk heeft aangegeven. Zoals bekend wordt Philips op dit moment niet in Polen vervolgd.”

Eerder dit jaar meldde het Financieele Dagblad dat Philips wist dat medewerkers in Polen smeergeld betaalden om apparatuur te verkopen. De steekpenningen die werden betaald zouden zichtbaar zijn in de prijscalculaties die Philips in Nederland goedkeurde, meldde de krant op basis van interne documenten.

Woensdag start in het Zuid-Poolse Katowice een proces tegen twee Poolse ex-topmannen van Philips en een groot aantal ziekenhuisdirecteuren.