Papademos: Griekenland heeft een nieuw economisch systeem nodig

Papademos spreekt voor het eerst als premier het Griekse parlement toe.
Papademos spreekt voor het eerst als premier het Griekse parlement toe. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

De eerste prioriteit van de nieuwe Griekse regering is ervoor zorgen dat de volgende tranche van acht miljard euro binnenkomt. Het land heeft op de langere termijn een nieuw economisch en fiscaal systeem nodig, maar die taak is niet uit te voeren in de ongeveer honderd dagen die deze tussenregering heeft. Dat zei de nieuwe Griekse premier Papademos vanavond.

Papademos sprak, tijdens zijn eerste toespraak in het parlement als premier, de verwachting uit dat het begrotingstekort dit jaar negen procent van het bruto binnenlands product zal bedragen. Dat is een percentage dat eerder ook al door minister van Financiën Venizelos genoemd werd. Hij zei verder dat de opofferingen die het Griekse volk doet - vooral in de vorm van de verregaande bezuinigingen die doorgevoerd moeten worden - niet voor niets moeten zijn. Het land heeft vooruitgang geboekt, zei hij, maar staat nu op een kruising. De keuzes die nu gemaakt worden, zijn beslissend voor het lot van het volk.

De taken die er liggen voor de vorige week gevormde regering, zijn te omvangrijk voor de tijd die er is om ze uit te voeren, zo ging de premier verder. In februari van het volgend jaar volgen verkiezingen en deze coalitieregering heeft dus slechts honderd dagen de tijd. Te kort om te doen wat op langere termijn nodig is: het implementeren van een nieuw economisch systeem. Het huidige beleid heeft de recessie verergerd en werkloosheid vergroot, zei hij. Belastingontduiking moet bestreden worden; nieuwe hervormingen moeten de problemen verzachten.

De topprioriteit van deze regering is nu dat de volgende tranche van de troika - de Europese kredietverleners van EU, ECB en IMF - binnenkomt. Die bedraagt acht miljard euro. Vervolgens is het zaak dat de onderhandelingen over een tweede reddingspakket afgerond worden. “In de euro blijven is onze enige optie. Dat kan ik niet alleen, we hebben nationale eenheid nodig.”