Onderzoek Tripoli nog half jaar

Minister Rosenthal sprak in Libië over vliegramp van vorig jaar.

Libië hoopt binnen een half jaar het onderzoek naar de vliegramp van vorig jaar bij Tripoli te hebben afgerond. Dat heeft minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) gisteren te horen gekregen tijdens een bezoek aan Tripoli.

Bij de crash van het toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways kwamen op 12 mei vorig jaar 103 mensen om het leven, onder wie zeventig Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 jaar was de enige overlevende. Het onderzoek is volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels voor 70 procent klaar.

Rosenthal sprak met onder anderen voorzitter van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdul-Jalil, de onlangs benoemde interim-premier Abdurrahim el-Keib en medewerkers van mensenrechten- en vrouwenorganisaties.

De minister heeft tijdens het gesprek aangegeven dat Nederland binnen een paar dagen twee miljard dollar aan Libische tegoeden vrijgeeft. Dat geld werd eerder nog bevroren in een poging het regime van Gaddafi onder druk te zetten.

Ook werd duidelijk dat waarschijnlijk vandaag veertien van de vijftig Libische gewonden die Nederland heeft beloofd op te nemen naar Nederland komen. De behandeling van de gewonden vindt plaats op verzoek van de Overgangsraad, die aan diverse landen heeft gevraagd gewonden te behandelen. (Novum)