Obama: vertrouwen in Rusland en China over aanpak Iran

Obama sprak tijdens een persconferentie in Hawaï waar hij met Aziatisch-Pacifische landen sprak over bescherming tegen de eurocrisis. Foto AFP / Saul Loeb

Barack Obama zegt China en Rusland aan zijn zijde te hebben in een poging Irans nucleaire ambities te beteugelen. Hij heeft er vertrouwen in dat ambtsgenoten Dmitri Medvedev en Hu Jintao het met hem eens zijn dat Iran zich niet mag outilleren met kernwapens. Volgens de Amerikaanse president hebben sancties tegen Iran een “enorme hap” genomen uit het land.

Obama zei tevens niet specifiek militaire actie te zullen ondernemen als Teheran dit toch doet. Tegelijkertijd stelde hij ook geen enkele maatregel uit te sluiten. “Een Iran met nucleaire wapens zou een bedreiging vorming voor de regio maar ook de Verenigde Staten.”

De Amerikaanse president zei er vertrouwen in te hebben dat Rusland en China in het bijzonder die dreiging zullen onderkennen. Medvedev en Hu Jintao zouden hebben gezegd een kernwapenwedloop in de regio van Iran te willen voorkomen. Maar gesprekken dit weekend leverden nog geen goedkeuring op voor nieuwe sancties.

Rusland en China zijn tot nu toe altijd tegen verdere sancties op Iran geweest. Het land heeft na vier rondes van dwangmaatregelen van de Verenigde Naties een sterk afgekalfde economie maar liet het nucleaire programma niet los.