Netwerk VSP stopt met postbezorging - ontslag voor 5.000 bezorgers

Netwerk VSP, onderdeel van PostNL stopt per 17 december met zijn activiteiten op de geadresseerde postmarkt, meldt PostNL vandaag voorbeurs.

“De huidige postmarkt en de economische omstandigheden bieden onvoldoende perspectief om deze activiteiten op termijn voldoende winstgevend te maken”, meldt het concern in een persbericht.

Het beëindigen van de geadresseerde postbezorging heeft geen gevolgen voor de activiteiten van Netwerk VSP op het gebied van huis-aan-huis folderbezorging, aldus het bedrijf.

5.000 postbezorgers raken hun baan kwijt

Ongeveer honderd vaste medewerkers en vijfduizend parttime postbezorgers raken hun baan kwijt. Zij werkten voor Netwerk VSP Geadresseerd, een dochter van PostNL, dat per 17 december stopt, aldus PostNL. De vakbonden waren nog niet ingelicht over de plannen.

Voor de honderd vaste medewerkers is met de ondernemingsraad een sociaal plan afgesproken. Uitgangspunt van dit plan is om de medewerkers aan een andere baan te helpen.

PostNL verwacht dat de vijfduizend postbezorgers snel een andere parttime functie krijgen, omdat binnen de markt van postbezorging een enorme personeelskrapte is.

“We hopen dat we deze mensen of bij PostNL of bij de huis-aan-huisbezorging van Netwerk VSP een baan kunnen aanbieden”, legt een woordvoerder uit. “Maar we geven ook de adresgegevens van onze concurrent Sandd aan deze mensen door.”

Vakbonden vandaag pas ingelicht

De vakbonden worden vandaag pas ingelicht over de plannen. Een woordvoerder van Abvakabo FNV vindt dit raar. “Waarom is er geen enkel overleg geweest?”, vraagt de woordvoerder zich af.

“Wij hebben normaal een goede relatie met PostNL. We gaan nu het sociale plan bestuderen. Daarna kunnen we pas inhoudelijk reageren.”

De activiteiten op de geadresseerde postmarkt van Netwerk VSP worden per 17 december gestopt.

“De huidige postmarkt en de economische omstandigheden bieden onvoldoende perspectief om deze activiteiten op termijn voldoende winstgevend te maken”, verklaart PostNL.