Monti wil regering die het tot verkiezingen van 2013 volhoudt

De beoogde opvolger van Berlusconi, Mario Monti, staat de media te woord in de Italiaanse Senaat in Rome. Vandaag voerde hij gesprekken om te bepalen of er genoeg parlementaire steun is voor een nieuwe regering onder zijn leiding.
De beoogde opvolger van Berlusconi, Mario Monti, staat de media te woord in de Italiaanse Senaat in Rome. Vandaag voerde hij gesprekken om te bepalen of er genoeg parlementaire steun is voor een nieuwe regering onder zijn leiding. Foto AP / Andrew Medichini

De nieuwe Italiaanse premier Mario Monti heeft er vertrouwen in dat de door hem te vormen regering het land kan leiden tot aan de reeds geplande verkiezingen in 2013. Hij sprak na de eerste formatiegesprekken van vandaag van een “constructieve” dag.

De 68-jarige econoom benadrukte dat hij voor de rest geen houdbaarheid wil toekennen aan het nieuwe kabinet. “Al staat buiten kijf dat het parlement elk moment kan beslissen het vertrouwen in de regering op te zeggen.” Het doel is om een regering samen te stellen van deskundigen buiten de politiek, die makkelijker moeilijke beslissingen kunnen nemen omdat ze niet verbonden zijn aan een politieke agenda.

Politieke partijen willen toezeggingen in ruil voor steun

Sommige partijen lijken uit te zijn op concessies in ruil voor hun steun aan de nieuwe regering. De partij van de afgetreden premier Silvio Berlusconi, het Volk van de Vrijheid, eist dat de nieuwe regering alleen aanblijft totdat de financiële problemen in Italië zijn opgelost en de economie er weer bovenop is. Berlusconi heeft zelf gezegd een rol in de Italiaanse politiek te blijven spelen. Ook de steun van Antonio Di Pietro, wiens partij in de oppositie zit, lijkt voorwaardelijk te zijn. Hij wil dat de nieuwe regering het Italiaanse kiesstelsel gaat hervormen. Daarnaast wil hij na de invoering van dergelijke hervormingen nieuwe verkiezingen.

Er zijn ook parlementariërs die geen voorstander zijn van een regering van niet-politieke deskundigen. Zij willen dat vertegenwoordigers van alle grote partijen zitting nemen in de nieuwe regering.

Zware taak voor Monti

Monti, die dit weekend na het opstappen van Berlusconi aangewezen werd als de man die een nieuw te vormen Italiaanse regering gaat leiden, zei dat het nog te vroeg was om te spreken over nieuwe maatregelen om de crisis te bestrijden. Zijn taak zal zwaar zijn: het land kampt met een enorme staatsschuld, lage economische groei en wantrouwen van de financiële markten.

Investeerders juichten de aanstelling van Monti aanvankelijk toe, maar er is meer nodig dan de benoeming van een economische zwaargewicht om de huiverige markten tot bedaren te brengen. Het vertrouwen van de markten is niet alleen voor Italië, maar voor de hele eurozone van cruciaal belang, omdat de financiële redding van het land onbetaalbaar is.

Interactieve graphic: Europa in cijfers