Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Muziek

Metallica zet charmes in na debacle ‘Lulu’

Herinnert u zich de Mini Band nog? Die ventjes (en een dame) van een jaar of tien die Metallica coverden als volleerde metalheads? Metallica zelf heeft ze nu ook ontdekt en roemt de kleine rockers uitbundig.

De “up and coming rockband from northern California”, zoals de bandleden van Metallica zichzelf grapsgewijs noemen, heeft een videoboodschap opgenomen voor de jonge muzikanten. Gitarist Kirk Hammett weet bijvoorbeeld zeker dat ze ooit net zo goed worden als het echte Metallica. En drummer Lars Ulrich biedt zelfs aan om een keer het voorprogramma van de Mini Band te verzorgen, in de toekomst.

Bekijk de boodschap van Metallica aan de Mini Band:

Een charmeoffensief na slecht ontvangen ‘Lulu’

Dat charmeoffensief van de rockers kan geen toeval zijn. ‘Lulu’, het nieuwe album van Metallica in samenwerking met Lou Reed, werd op z’n zachtst gezegd niet goed ontvangen. De langspeler kreeg een 1.0 van Pitchfork, twee sterren van The Guardian en is volgens NRC’s Jan Vollaard zelfs de ‘slechtste rock-cd ooit’.

Vollaard over Lulu:

“Het solowerk van Velvet Underground- legende Lou Reed (69) dat na hits als Walk On The Wild Side alsmaar monotoner werd, had niemand kunnen voorbereiden op de afschuwelijke bak herrie die op het bijna honderd minuten lange album Lulu wordt opengetrokken. Eerst lijkt het een slechte grap: de sombere monoloog van de schorre Reed (69) die in openingsnummer Brandenburg Gate bot wordt overstemd door Metallica’s stortvloed aan rocklawaai. Later blijkt dat het nog erger kan: de toonloze zeurmonoloog in Mistress Dread die verzuipt in een kreupel gitaarstaccato of het twintig minuten doordreinende Junior Dad waarin Metallica zich van zijn meest slaapverwekkende kant laat horen. Lulu is vele malen erger dan Metal Machine Music, het ‘experimentele’ werk waarmee Reed zich in 1975 van een contractuele verplichting kweet met anderhalf uur jankende gitaarfeedback. Lulu verdient een plaats in het Guinness Book of Records als het slechtste rockalbum ooit.” - Jan Vollaard

Alsnog benieuwd? Zeker weten? Bekijk het optreden van de heren bij Jools Holland, en beluister ‘The View’ van Lulu:

http://youtu.be/toP57rDQtPE

The View by Lou Reed & Metallica

Via Metal Hammer.