Markante pionier en zakenman in het wereldwijde tafeltennis

Tafeltennisser Cor du Buy (90), vrijdag overleden in Amstelveen, was jarenlang onverslaanbaar in Nederland.

Tafeltennis. De nationale tafeltenniskampioen Cor Du Buy in actie tijdens de tafeltenniswedstrijden t.g.v. het 10-jarig bestaan van de afdeling Amsterdam van de Nederlandse Tafel Tennis Bond NTTB. De wedstrijden werden gehouden in het Com. Broerhuis te Amsterdam 23 februari 1941.;

Hij leerde tafeltennissen op de keukentafel. Urenlang speelde hij samen met zijn vader. Cor du Buy, die vrijdag na een ziekbed overleed, groeide in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw uit tot een recordkampioen op nationaal niveau.

Du Buy speelde een grote rol in de ontwikkeling van het tafeltennis in Nederland. Mede dankzij hem verzevenvoudigde het ledental van de tafeltennisbond. „In 1937 had de tafeltennisbond nog geen 2.000 leden, nu is dat ongeveer 14.000”, zei Du Buy in 1955 in het VARA-radioprogramma De Week Draait Voorbij, zo staat op de website Sportgeschiedenis.nl.

„We verliezen een markante pionier met een aanstekelijk joie de vivre”, laat oud-tafeltennisster Bettine Vriesekoop weten. Volgens de voorzitter van de tafeltennisbond, Ronald Kramer, verliest Nederland „een prachtige vent; tafeltennisser, zakenman, maar bovenal een innemende persoonlijkheid”.

Du Buy, geboren in Amsterdam in 1921, werd in 1999 uitgeroepen tot de beste Nederlandse tafeltennisser van de twintigste eeuw. In 1937 werd hij op zestienjarige leeftijd Nederlands kampioen in het enkelspel. Zijn negende en laatste NK-titel veroverde hij in 1955. Hij won ook acht maal het Nederlands kampioenschap mannendubbel en vijf maal de nationale titel gemengd dubbel. In 1963 en 1964 was hij bondscoach van de nationale ploeg. Du Buy speelde daarnaast 92 interlands. Op de wereldranglijst bereikte hij de 21ste plaats, in 1949.

Zonder de Tweede Wereldoorlog, toen op beperkte schaal wedstrijden werden gespeeld, zou zijn sportieve erelijst waarschijnlijk nog langer zijn geweest. In de oorlog weigerde Du Buy op de NK van 1941 uit te komen; hij boycotte de wedstrijd omdat Joodse tafeltennissers waren uitgesloten.

Du Buy richtte al in 1939, als HBS-student, zijn eigen bedrijf op. Hij importeerde tafeltennisballetjes waarop hij zijn naam stempelde. Die verkocht hij aan sportwinkels.

Na de oorlog maakte zijn broer Jaap die firma in tafeltennistafels en -materiaal groot. Het merk Cor du Buy werd een begrip, overal ter wereld werd op de tafels gespeeld. Nog tijdens zijn actieve loopbaan speelde Cor du Buy met zijn eigen merk tafeltennisbatjes. In 1979 werd de fabriek verkocht, in 1981 ging het bedrijf failliet.

Eerder dit jaar, tijdens de openingsceremonie van de WK tafeltennis in Rotterdam, ontving Du Buy van de internationale tafeltennisfederatie de prestigieuze Merit Award voor zijn verdiensten voor de mondiale ontwikkeling van de sport.

Du Buy zette zich in voor het populariseren van het tafeltennis. Veel aandacht trokken zijn demonstratiewedstrijden, waarin hij zittend op een stoel speelde. Zijn tegenstanders mochten wel gewoon lopen.