Lijstje met invloed

Volkskrant kroont Wientjes weer tot meest invloedrijke Nederlander.

Bernard Wientjes is voor het tweede jaar op rij de invloedrijkste Nederlander. De voorzitter van VNO-NCW laat in de jaarlijkse ranglijst van de Volkskrant onder meer Akzo Nobel-topman Hans Wijers en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan achter zich. De SER-baas was de drie jaar voor Wientjes de invloedrijkste Nederlander.

Wientjes dankt zijn topnotering aan zijn lobby voor twee onderwerpen. Zo is het volgens de opstellers van de lijst onder meer door druk van zijn werkgeversorganisatie dat het kabinet-Rutte nog steeds op de Europese lijn zit in de financiële crisis, ondanks weerstand. Daarnaast maakte steun van VNO-NCW de gedoogconstructie met de PVV mogelijk.

Wijers steeg van de vijfde naar de tweede plaats vanwege zijn prestigieuze nevenfuncties in diverse sectoren. Zo is hij commissaris bij het Concertgebouw in Amsterdam en bij Shell en werd hij zaterdag benoemd tot voorzitter van Natuurmonumenten. Rinnooy Kan zakt naar plaats drie omdat de SER aan de zijlijn staat bij de aanpak van de crisis.

Agnes Jongerius is niet meer de invloedrijkste vrouw. De voorzitter van vakcentrale FNV is voorbijgestreefd door Kajsa Ollongren. Deze topambtenaar met D66-achtergrond is secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken en in die functie de rechterhand van premier Rutte.

De hoogste nieuwe binnenkomer op de top 200 is Klaas Knot. De nieuwe president van De Nederlandsche Bank staat tiende. (Novum)