Kortkolom buitenland

Soedanese rebellen vormen alliantie

Khartoum. Soedanese rebellengroepen hebben een alliantie bekendgemaakt om de regering van president Omar al-Bashir omver te werpen. Het gaat om de belangrijkste rebellengroepen in Darfur – de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid en het Soedanese Bevrijdingsleger – en de SPLM-N, die tegen de regering vecht in Zuid-Kordofan en Blue Nile. De Soedanese regering beschuldigt Zuid-Soedan ervan achter de samenwerking te zitten. Volgens analisten zal nauwere samenwerking leiden tot meer geweld. Het Soedanese leger vecht tegen rebellen in de westelijke regio Darfur en in de zuidelijke staten Zuid-Kordofan en Blue Nile, die grenzen aan het afgescheiden Zuid-Soedan. (BBC, Reuters)

Kaping Turkse veerboot beëindigd

Istanbul. Turkse commando’s in burgerkleding zijn zaterdag aan boord gegaan van een vrijdag bij Istanbul gekaapte veerboot, hebben zich daar onder de gijzelaars gemengd en ten slotte de met een bom gewapende kaper doodgeschoten. De 18 passagiers en zes bemanningsleden bleven ongedeerd. De autoriteiten meldden dat de kaper lid was van een „verboden organisatie”, dat wil zeggen de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Het aantal aan de PKK toegeschreven aanslagen stijgt sinds maanden. (Reuters, AP)

Libische milities vechten bij Tripoli

Warshefana. Bij gevechten tussen rivaliserende milities aan de rand van de Libische hoofdstad Tripoli zijn de afgelopen vier dagen dertien doden gevallen, melden strijders en artsen. Volgens interim-president Mustafa Abdel Jalil is het probleem tussen de milities uit de stad Zawiya en het naburige tribale land van Warshefana door bemiddeling van zijn Nationale Overgangsraad opgelost. Maar gistermiddag werd nog artillerie- en raketvuur gehoord. De gevechten vergrootten de bezorgdheid over de stabiliteit van Libië. (AP)

Bemande Sojoez-raket gelanceerd

Moskou. Een Sojoez-raket met twee Russen en één Amerikaan is vanmorgen met succes gelanceerd vanuit Kazachstan. Het is de eerste bemande vlucht sinds de crash van een – onbemande – Sojoez-raket in augustus. Dat ongeluk leidde tot consternatie omdat de Sojoez-raket als enige nog bemande vluchten kan uitvoeren naar het internationale ruimtestation ISS. De astronauten komen over twee dagen aan. De Rus, Amerikaan en Japanner die nu in het ISS verblijven, reizen enkele dagen later terug naar de aarde. (AFP, AP, BBC)

Aanslag in Kazachstan kost zeven levens

Bisjkek. Een vermeende moslimextremist heeft zaterdag zeven mensen gedood in het zuiden van Kazachstan voordat hij zichzelf om het leven bracht. De aanslag is ongebruikelijk voor Kazachstan, in tegenstelling tot buurlanden in Centraal-Azië. De laatste maanden is een aantal aanslagen gepleegd die in verband worden gebracht met radicale groepen. (AP)

Excuses VS voor check Indiase ex-president

New Delhi/Washington. De VS hebben zich verontschuldigd voor de vernederende behandeling van de Indiase oud-president Abdul Kalam op een New Yorks vliegveld. De 80-jarige Kalam werd vlak voor een vlucht naar India uit het toestel gehaald om te worden gefouilleerd. Hij moest jasje en schoenen afstaan. Op grond van diplomatiek protocol zijn voormalige staatshoofden van zulke controles vrijgesteld. Twee jaar geleden werd de ex-president (2002-2007) ook al gefouilleerd in de VS. (BBC)