Knot: steun ECB aan Italië is niet onbeperkt

Den Haag : 20 mei 2011 Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 20 mei 2011 Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank. foto © Roel Rozenburg Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank: "De ECB koopt tijd. Tijd koop je, om iets te doen." Foto NRC / Roel Rozenburg

De nieuwe Italiaanse regering moet er niet op rekenen dat de Europese Centrale Bank (ECB) Italië blijvend zal steunen, zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurslid, vandaag in de Volkskrant.

De steun van de ECB is voorwaardelijk en tijdelijk van aard, stelt de centrale bankier in de krant. Volgens hem bouwt de ECB de steun af als de Italiaanse overheid niet hervormt.

‘Regeringsleiders moeten noodfonds snel optuigen’

Ook wil Knot maatregelen zien bij de Europese regeringsleiders. Zij moeten het Europese noodfonds volgens de DNB-president snel optuigen zodat het fonds het opkopen van staatsobligaties kan overnemen van de ECB. Als de politiek hier niet in slaagt zal de centrale bank zijn opkoopprogramma langzaam afbouwen en uiteindelijk geheel beëindigen, tekent de Volkskrant op.

‘Als de regeringsleiders het niet overnemen, moet je je als ECB-bestuur bestuur afvragen of je door moet gaan

“De ECB koopt tijd”, zegt Knot in de krant.

“Tijd koop je, om iets te doen. Tijd kopen kun je alleen blijven volhouden als er in die tijd ook echt iets gebeurt. Er is een duidelijke afspraak dat de interventies van de ECB een tijdelijk fenomeen zijn en dat de regeringsleiders het zullen overnemen met hun noodfonds. Als dat niet gebeurt, moet je je als ECB-bestuur echt afvragen of je wel door moet gaan. En dat vragen wij ons dan ook af.”