Kamer wil waterschappen onderbrengen bij provincies

De taken van de waterschappen moeten worden ondergebracht bij de provincie. D66 roept minister Donner van Binnenlandse Zaken vandaag in een motie op om met concrete plannen te komen om de 26 zelfstandige waterschappen op te heffen. De partij verwacht dat een Kamermeerderheid zich achter de motie schaart.

Naast D66 spreken PvdA, PVV en SP in hun partijprogramma’s van het onderbrengen van de waterschappen bij de provincies. De gereformeerde SGP, gedoogpartner van het kabinet in de Eerste Kamer, heeft al laten weten tegen het opheffen van de waterschappen te zijn.

Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf Dom plan om waterschappen op te heffen. Functioneert uitstekend. Hele wereld komt hier kijken hoe wij dat doen…

Bij de waterschapsverkiezingen brengt maar een klein deel van de bevolking zijn stem uit, benadrukt een woordvoerder van D66 tegenover persbureau Novum.

“Daarmee is deze bestuurslaag slecht democratisch gelegitimeerd.”

Nederland is volgens hem een te klein land voor zo veel bestuurslagen. “Het is op deze manier lastig om initiatieven te nemen.”

Ook wijst de partij op een onderzoek van het Interprovinciaal Overleg (IPO), dat concludeerde eerder dat door het samenvoegen 550 miljoen euro zou kunnen worden bespaard.