Hoe staat Occupy ervoor in de VS, waar de beweging begon?

Een demonstrant van Occupy Oakland blokkeert het verkeer in de stad door op de weg te gaan zitten. De politie van de stad ontruimde vandaag een tentenkamp in de stad.
Een demonstrant van Occupy Oakland blokkeert het verkeer in de stad door op de weg te gaan zitten. De politie van de stad ontruimde vandaag een tentenkamp in de stad. Foto Reuters / Robert Galbraith

Hoe staat het met de antikapitalistische Occupy-beweging in de VS, waar de protesten half september begonnen voordat ze overwaaiden naar andere landen? De grote menigtes zijn er nog altijd, maar de spanning loopt de laatste dagen op.

In meerdere steden willen de autoriteiten dat de demonstranten hun lokale tentenkampen verlaten. Als redenen wordt aangevoerd dat het onveilig en ongezond is, of dat de beweging haar oorspronkelijke doel voorbijgeschoten is. New York maakt zich op voor een nieuwe massademonstratie, aankomende donderdag.

Oakland: 32 arrestaties, tentenkamp ontruimd


Grotere kaart weergeven

De oproeppoltie zorgde vandaag even voor zonsopgang voor onrust door een tentenkamp te ontruimen in Oakland, een van de grootste Occupy-kampen. Er werden 32 demonstranten gearresteerd. De ontruiming verliep zonder problemen, zei de politie, maar sommige betogers spraken al plannen uit om terug te komen. “Ik snap niet dat ze denken ons uiteen te drijven”, zei de 30-jarige Ohad Meyer. “Duizenden mensen zullen terugkeren.”

Het ontruimen van het kamp, gezien vanuit de lucht:

Afgelopen donderdag werd een man dood aangetroffen bij het kamp na een schietpartij. Daarmee was de maat vol voor de politie, die gisteren aankondigde dat demonstranten niet langer op het plein mogen overnachten. De burgemeester zei dat het besluit genomen was omdat “ een andere weg is ingeslagen dan de oorspronkelijke beweging”. “Het gaat hier niet meer om delen van het financiële stelsel, of executies van hypotheken of werkloosheid.”

In Oakland werd op 25 oktober de 24-jarige ex-marinier Scott Olsen volgens mede-demonstranten op het hoofd geslagen met een traangasfles. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en is sindsdien een belichaming van het (te) harde optreden van de politie. Vandaag liet hij via Google+ weten dat het weer wat beter gaat, al is praten nog lastig en draagt hij nog een halskraag.

Portland: vijftig arrestaties, confrontaties met politie


Grotere kaart weergeven

Gisteren werd ook in Portland, Oregon, waar zo’n duizend mensen meedoen aan de beweging, een tentenkamp ontruimd. Meer dan vijftig mensen werden opgepakt. Deze beelden van lokale krant The Oregonian zijn van dit weekend:

En het kwam daar ook op deze manier tot een confrontatie tussen politie en betogers:

Philadelphia: tentenkamp weg na diefstal en verkrachting


Grotere kaart weergeven

Omdat de situatie er “dramatisch verslechtert” (woorden van burgemeester Michael Nutter, in het filmpje hieronder vanaf 1:20) vinden er meer politiepatrouilles plaats bij Occupy Philadelphia. Volgens Nutter wordt er niet meer gecommuniceerd tussen politie en demonstranten en heeft er diefstal, geweldpleging en seksueel misbruik plaatsgevonden.

Het is tijd dat de betogers weggaan, zegt de burgemeester, ook omdat het plein dat ze bezetten verbouwd gaat worden. “Occupy Philly staat nu bijna duizend banen in de weg, terwijl de werkloosheid al zo hoog is.”

Salt Lake City: negentien arrestaties, betoger dood gevonden in tent


Grotere kaart weergeven

In Salt Lake City werden gisteren negentien demonstranten gearresteerd die het park waarin het tentenkamp was opgeslagen niet wilden verlaten, nadat er een dag eerder een dode man was gevonden in zijn tent.

San Diego: arrestatie na liggen in slaapzak


Grotere kaart weergeven

Het gezicht van Occupy San Diego dit weekend was Bob O’Grady, vanwege onderstaande video. De 28-jarige jongen werd gearresteerd omdat overnachten niet toegestaan is en O’Grady in een slaapzak op straat lag.

New York: donderdag nieuwe provocatie


Grotere kaart weergeven

En op Wall Street, New York, waar het allemaal ontstond? Aanstaande donderdag is het twee maanden geleden dat de Occupy-beweging hier begon. Dat willen de betogers aangrijpen om Wall Street onbereikbaar te maken door een mars te organiseren. De “dag van actie” zou volgens de demonstranten de grootste provocatie in de Occupy-geschiedenis zijn, waarbij ze rekening houden met massale arrestaties en een hardere strijd met de autoriteiten. Daar is het ze echter niet om te doen: het doel is oproepen tot nieuwe ideeen en discussie, zei een woordvoerder van de beweging.

Bij een soortgelijke actie begin oktober werden zevenhonderd betogers gearresteerd. De betogers blokkeerden toen wegen en liepen zonder toestemming over de Brooklyn Bridge.

Op de eigen Facebook-pagina is het evenement van aanstaande donderdag al aangemaakt: “Shut it down”, staat op de flyer te lezen.