Hiddink kostte Turkse bond eenderde van de begroting

Na de nederlaag van Turkije tegen Kroatië lijkt het tweede play-offduel om een EK-ticket nog slechts een formaliteit. In Turkije is er zware kritiek op de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink.

None

De Turkse kranten kennen de naam van de hoofdschuldige van het debacle tegen Kroatië (0-3) van afgelopen vrijdag. Hij heet Guus Hiddink, voorheen beter bekend als de wonderdokter van Zuid-Korea, Australië en Rusland. „Ga heen, meteen”, adviseerde de krant Günes na de verloren thuiswedstrijd in de play-offs om een ticket voor het EK in 2012. „Lafaard!”, kopte Milliyet, verwijzend naar een citaat van Arda Turan, de aan Atlético Madrid verkochte sterspeler die alle verantwoordelijkheid bij de methoden van Hiddink legt. „Door zijn keuzes hebben we deze uitslag. Als hij voor andere spelers had gekozen, was dit niet gebeurd”, aldus Turan.

Hiddink is nog niet weg. Morgenavond moet de nationale ploeg nog een keer tegen Kroatië spelen, ditmaal in Zagreb. Turkije moet dan met minimaal drie doelpunten verschil winnen. Maar Hiddink zag na de nederlaag zelf in dat de kansen op plaatsing voor het EK nu zo goed als verkeken zijn. „Het is bijna onmogelijk ons nog te kwalificeren”, verklaarde hij. „Onze spelers moeten voor hun eer, hun land en hun team spelen in de komende wedstrijd.”

Als Turkije zich niet plaatst voor het EK in Polen en Oekraïne, dan is het exit Hiddink. In een interview met deze krant in september zei hij alleen aan te blijven als bondscoach van het voetbalgekke Turkije „als er perspectief is”. De Turkse voetbalbond trok Hiddink vorig jaar aan met maar één ding voor ogen: meedoen aan het Europees kampioenschap. Dat kostte heel veel geld. Hoewel niemand precies weet hoeveel, willen de Turkse kranten Hiddink de vermeende kosten nu graag onder de neus wrijven.

„Een fiasco van 40 miljoen”, schrijft Takvim. Dat is wat Hiddink de natie zou hebben gekost: omgerekend zo’n 16 miljoen euro. Volgens de krant wordt eenderde van de begroting van de Turkse bond aan Hiddink besteed: 375.000 euro per maand voor de coach zelf, 70.000 euro voor zijn manager Cees van Nieuwenhuizen, een bonus van 1,5 miljoen euro voor gewonnen wedstrijden, te declareren hotelkosten van 3.500 euro per nacht en 7.000 euro voor zijn kantoor in Nederland. ‘Vijf miljoen euro en daar gaat hij’, trapt de krant Haber Turk nog even na, refererend aan Hiddinks jaarsalaris.

Die kosten waren voorheen niet zo’n probleem. Hiddink slaagde erin met zijn ploeg als tweede te eindigen in groep A, na de torenhoge favoriet Duitsland. Dat was misschien niet het wonder waarop de Turken stiekem hadden gehoopt, maar zeker geen schande. Tot vrijdagavond.

Sportcolumnist Mehmet Demirkol gelooft niet dat Hiddink het hopeloze spel van Turkije tegen Kroatië persoonlijk aan te rekenen is. „We hebben niet gescoord. We hebben niet één keer op doel geschoten. Dat is natuurlijk niet zijn fout. De enige fout die Hiddink heeft gemaakt, is voor ons te kiezen. Hij is een goede coach voor Zuid-Korea, Australië en Rusland of misschien voor de Engelsen of Duitsers. Maar niet voor ons.”

Demirkol verbaasde zich over de persconferentie die Hiddink na afloop van de wedstrijd tegen Kroatië gaf. Daarin liet de bondscoach zich ontvallen dat zijn spelers „te emotioneel” zijn in hun acties. „Ze spelen niet met hun voeten maar met hun gevoel.” Na het eerste doelpunt van de Kroaten, al in de tweede minuut van het duel, was de ploeg te veel overstuur om nog te kunnen winnen. Te weinig berekenend, te impulsief. „Ik begreep niet waarom hij dat zei”, zegt Demirkol. „Wij spelen met ons hart, niet met onze hersenen. Zo zitten Turken nu eenmaal in elkaar.”

Die emoties richten zich nu op Hiddink. In het stadion floot het publiek hem vrijdag uit. Supporters riepen al om zijn vertrek. Hiddink spreekt geen Turks en heeft de leuzen waarschijnlijk niet verstaan, net zomin als de commentaren in de kranten. „Dat is een voordeel hoor, als je dat allemaal niet hoeft te lezen”, zei assistent-trainer Pierre van Hooijdonk eerder in een gesprek met deze krant. Maar toen Hiddink zijn vrouw zaterdagochtend naar het vliegveld bracht, werd hij volgens de krant Fanatik „schandelijk” belaagd door fans die zo boos waren dat beveiligers op de luchthaven moesten ingrijpen.

Het bestuur van de Turkse voetbalbond zou dit weekend met Hiddink hebben vergaderd en tot een compromis zijn gekomen over de aanstaande scheiding. De Turkse kranten achten de kans groot dat de 48-jarige Abdullah Avci zijn opvolger wordt. Maar eerst gaat Hiddink morgen met de Turkse ploeg nog op bezoek in Zagreb. Nog een keer samen op stap en dan – tenzij er een wonder gebeurt – nooit meer.

    • Bram Vermeulen