Heeft Sinterklaas een manager?

Deze week twee vragen over Sinterklaas. Reinoud Nagel wil weten wie bepaalt in welke programma’s de officiële Sint te gast is. Jos Knaapen vraagt zich af of Sinterklaas een manager heeft. „Of is hij de oudste zzp’er van Nederland?”

„Een zzp’er?” Bram van der Vlugt, die deze zomer na 25 jaar stopte als vaste raadsheer van de goedheiligman, weet niet of Sinterklaas die afkorting kent. „Maar een zelfstandige zonder personeel is hij zeker niet.”

Zelfstandig is de Sint wel. Een manager ontbreekt en hij beslist zelf in welk televisieprogramma hij verschijnt.

Jaarlijks verschijnt Sinterklaas in zo’n vijftien tot twintig spelshows en kinderprogramma’s (de afleveringen van het Sinterklaasjournaal niet meegerekend). De NTR – tot vorig jaar NPS – is zijn grootste opdrachtgever, maar commercieel of publiek maakt hem zelf niets uit. Zo was Sinterklaas te zien in Tijd Voor MAX, maar ook in All you need is love en Wedden Dat.

Of de Sint daarvoor betaald kreeg? „Kreeg de prins betaald om Assepoester te kussen? Over sprookjes moet je niet te veel willen vragen.”

Toen Van der Vlugt begon als raadsheer was het aantal aanvragen nog overzichtelijk. De Werkgroep Jeugd van de publieke omroep had in de jaren zeventig besloten dat voor half negen ’s avonds alleen de echte Sinterklaas op televisie mocht verschijnen. Later, met de komst van alle commerciële en regionale zenders, werd het woord ‘echt’ wat opgerekt. „Er kwamen zo veel kinderprogramma’s dat Sinterklaas niet meer op alle uitnodigingen kon ingaan.”

Hulpsinten kregen steeds meer zendtijd en de officiële Sinterklaas werd selectiever. Zo heeft Van der Vlugt hem weleens afgeraden mee te werken aan een serie op Nickelodeon waarin een nep-Sinterklaas zich compleet misdroeg. Ook met de film Sint van Dick Maas heeft de echte niets te maken, volgens Van der Vlugt. „Is Sinterklaas klein en gemeen, dan kun je er gerust van uitgaan dat hij nep is.”

Niet dat al die nepsinten of de commercie de echte Sint kunnen beschadigen. Van der Vlugt: „Ze bezoedelen maar een eind weg. Sinterklaas zit zo diep in de Nederlandse cultuur verweven dat hij onschendbaar is. De Sint vindt het zelfs wel eervol al die parodieën. Niets mooiers dan een persiflage in Koefnoen.”

Freek Schravesande

    • Freek Schravesande