Hechtenis Breivik verlengd met twaalf weken

Onder zware beveiliging werd Breivik vanochtend naar de rechtbank vervoerd. Foto AFP / JON EEG

Anders Behring Breivik, de dader van de dubbele aanslag in Noorwegen die aan zeker 77 mensen het leven kostte, blijft voorlopig in voorarrest. Dat heeft de rechter is Oslo vandaag besloten bij de eerste openbare zitting van Breivik.

In de rechtszaal in Oslo bevonden zich, naast de vele journalisten, overlevenden van de slachting die Breivik in juli op het eilandje Utøya aanrichtte onder bezoekers van een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij. In de rechtbank begon Breivik aan een betoog waarin hij zichzelf als verzetsleider omschreef, maar hij werd afgekapt door de rechter. Volgens persbureau AP kwam de 32-jarige Breivik niet verder dan: “Ik ben een militaire bevelhebber in de Noorse verzetsbeweging.”

Breivik heeft de aanslagen bekend, maar acht zichzelf niet schuldig. Hij meent dat hij zijn daad moest verrichten om te voorkomen dat Europa wordt overgenomen door moslims.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Breivik begint op 10 april. De verwachting is dat komende maand ook het psychiatrisch rapport over de toerekeningsvatbaarheid van Breivik wordt gepubliceerd.