'Grootste order ooit' voor Boeing: 26 mld

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft de grootste order ooit gekregen, volgens topman Jim Albaugh. Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai heeft vijftig verlengde 777 passagiersvliegtuigen besteld met een waarde van 18 miljard dollar (ruim 12 miljard euro). Emirates heeft ook een optie genomen op nog eens 20 toestellen, wat het totaalbedrag op 26 miljard dollar zou brengen.

Emirates is de laatste jaren opgeklommen tot wereldwijde marktleider in het vervoer over lange afstand. De order komt onverwachts. Wegens de hoge olieprijzen viel de winst van 225 miljoen dollar in de eerste helft van dit jaar 76 procent lager uit dan in de eerste helft van het vorig jaar, zo maakte Emirates eerder deze maand nog bekend.

Luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten, met Emirates voorop, voeren felle concurrentie op de lange afstandstrajecten met de traditionele Europese en Amerikaanse maatschappijen. Volgens de Europeanen en de Amerikanen is deze strijd niet altijd eerlijk omdat de luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten daarbij staatssteun zouden krijgen. De regeringen van de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar zijn de enige aandeelhouders van de nationale luchtvaartmaatschappijen. Ook verlenen ze financiële steun door zachte leningen, goedkope brandstof en vrijstelling van belastingen.

De Golfstaten verweren zich met het argument dat ook de gevestigde maatschappijen vaak begonnen zijn met staatssteun. „Het is waar dat veel grote maatschappijen ooit zijn begonnen als staatsbedrijven’’, zei Robert Milton, topman van het Canadese ACE Aviation (het moederbedrijf van Air Canada), afgelopen zomer op de jaarbijeenkomst van de internationale luchtvaart associatie IATA „maar die tijd is voorbij, laat ons nu uitgaan van dezelfde spelregels”.

De order van Emirates zal bij Boeing duizenden mensen werk bieden, zei topman Albaugh. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal 127 vliegtuigen voor vracht- en passagiersvervoer geleverd, waaronder honderd 737’s en een twintigtal 777’s.