Generaal garde Iran gedood bij explosie

Een expert op het gebied van lange-afstandsraketten van de Iraanse revolutionaire garde, generaal Hassan Moqadam, is zaterdag gedood bij een explosie in een wapen- en munitieopslagplaats ten zuidwesten van Teheran. De Iraanse autoriteiten houden het erop dat de explosie, waarbij in totaal 17 doden vielen, een ongeluk was.

Maar de laatste paar jaar is er sprake van een opvallende toename van het aantal explosies in en bij bases van de revolutionaire garde, industriële installaties en gaspijpleidingen. In mei dit jaar had bijvoorbeeld een explosie in een olieraffinaderij plaats tijdens een bezoek van president Ahmadinejad.

Sommige Iraanse commentatoren schrijven deze serie ontploffingen toe aan sabotage door de Verenigde Staten en Israël, die zo het Iraanse nucleaire- en raketprogramma zouden proberen te ontregelen.

De revolutionaire garde wordt rechtstreeks in verband gebracht met het omstreden Iraanse nucleaire programma en is mikpunt van internationale sancties.

Het Internationale Atoomenergie Agentschap publiceerde vorige week nieuwe aanwijzingen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. De VS en de Europese Unie hebben in dit verband aangekondigd de sancties tegen Iran te willen aanscherpen.

De belangrijke positie van generaal Moqadam werd gisteren onderstreept door de aanwezigheid van opperste leider ayatollah Ali Khamenei bij zijn begrafenis. Moqadam was tevens oprichter van de artillerie- en ballistische raketeenheden van de revolutionaire garde. De garde meldde gisteren dat hij nu de inspanningen leidde om de garde zelfvoorzienend te maken op het gebied van haar bewapening. Wat hij zaterdag in de munitie-opslagplaats deed, meldde zij niet. Een woordvoerder van de garde ontkende dat de basis iets te maken heeft met het Iraanse nucleaire programma.

Een Iraanse journalist die voor de Farsi-talige dienst van de Britse BBC verslag had gedaan over de explosie, is volgens het persbureau Fars gearresteerd. BBC-Farsi mag niet opereren in Iran. De BBC meldde dat de Iraniër niet voor de organisatie werkt, maar werd geïnterviewd over het incident, en toonde zich bezorgd over „de intimidatie van mensen die met ons spreken”.

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, toonde zich gisteren gelukkig met de explosie in Iran. Voor de Israëlische legerradio zei hij te hopen dat dergelijke explosies „zich vermenigvuldigen”. (Reuters, AFP, AP)