Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Explosie Iran roept veel vragen op: ongeluk of sabotage?

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei (tweede van links) en commandant van de revolutionaire garde, Mohammed Ali Jafari (links) bij de lijkkisten van de leden van de revolutionaire garde die bij de explosie van zaterdag om het leven kwamen. Foto Reuters

Generaal Hassan Moqadam, een expert op het gebied van lange-afstandsraketten van de Iraanse revolutionaire garde, kwam zaterdag om het leven bij een explosie in een wapen- en munitieopslagplaats ten zuidwesten van Teheran. Volgens Iran gaat het om een ongeluk, maar is dat wel zo? De explosie roept vraagtekens op.

NRC’s Midden-Oostenexpert Carolien Roelants plaatst het voorval in perspectief:

Hoe opmerkelijk is deze explosie?

“De laatste paar jaar is er sprake van een opvallende toename van het aantal explosies in en bij bases van de revolutionaire garde, industriële installaties en gaspijpleidingen. In mei was er bijvoorbeeld nog een explosie in een olieraffinaderij tijdens een bezoek van president Ahmadinejad.”

Gaat het om een ongeluk?

“Sommige Iraanse commentatoren schrijven deze serie ontploffingen toe aan sabotage door de Verenigde Staten en Israël. Zodoende zouden zij het Iraanse nucleaire- en raketprogramma proberen te ontregelen. Het is dus ofwel verdomd slordig van Iran, of er is meer aan de hand.”

Wat deed die belangrijke generaal in het depot?

“Dat is onbekend. Wel weten we dat generaal Moqadam een belangrijke positie heeft. Dat werd gisteren nog eens onderstreept door de aanwezigheid van opperste leider ayatollah Ali Khamenei bij zijn begrafenis. Moqadam was ook oprichter van de artillerie- en ballistische raketeenheden van de revolutionaire garde. Een woordvoerder van de garde ontkende dat de basis iets te maken heeft met het Iraanse nucleaire programma.”

Barak hoopt op meer explosies in Iran

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak is blij met de explosie in Iran. Voor de Israëlische legerradio zei hij te hopen dat dergelijke explosies “zich vermenigvuldigen”.

Wat betekenen de uitspraken van Barak?

“Die uitspraken roepen wel weer vragen op. Het is natuurlijk niet gezegd dat Israël er iets mee te maken heeft, maar hierdoor denk je toch dat er meer aan de hand is dan een ongeluk.”