‘Explosie Iran is sabotagewerk van Israëlische Mossad’

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei (tweede van links) en commandant van de Revolutionare Garde Mohammad Ali Jafari (links) staan bij de doodskisten van leden van de Garde die omkwamen bij de explosie van zaterdag.
De Iraanse ayatollah Ali Khamenei (tweede van links) en commandant van de Revolutionare Garde Mohammad Ali Jafari (links) staan bij de doodskisten van leden van de Garde die omkwamen bij de explosie van zaterdag. Foto Reuters

De explosie in een wapen- en munitieopslagplaats in Iran waarbij zaterdag de expert op het gebied van lange-afstandsraketten van de Iraanse revolutionaire garde om het leven kwam, was het werk van de Israëlische Mossad. Dat zegt de correspondent van Time die in Jeruzalem zit.

De explosie vond zaterdagochtend rond half twaalf Nederlandse tijd plaats op een militaire basis van de Revolutionaire Garde in de plaats Bidganeh, dat zo’n veertig kilometer ten zuidwesten van Teheran ligt. Onder de zeventien doden was Generaal Hassan Moqadam, de expert op het gebied van lange-afstandsraketten. De explosie riep veel vragen op, waarbij onder meer de betrokkenheid van Israël al voorzichtig geopperd werd.

De correspondent van Time, Karl Vick, baseert zich op een bron bij een westerse inlichtingendienst. Vick schrijft:

“De Mossad - het Israëlische ‘Instituut voor Informatie-inwinning en Speciale Taken’ - zat erachter. ‘Geloof de Iraniërs niet die zeggen dat het een ongeluk was’, zegt de bron tegen Time. Hij voegt eraan toe dat meer sabotage-acties gepland zijn om de Iraanse pogingen een nucleair wapen te ontwikkelen te dwarsbomen.”

Als de beweringen waar zijn, dan was dit de meest dodelijke aanval in het verzet tegen het nucleaire programma van Iran. De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei was vandaag bij de begrafenis van de mannen die zaterdag de dood vonden.

In een vorige week gepubliceerd rapport van het Internationaal Atoomagentschap werd met grotere stelligheid dan ooit tevoren beweerd dat Iran de mantel van een vreedzaam nucleair programma gebruikt om het vervaardigen van atoomwapens te bedekken. Sindsdien laaide de discussie over eventuele sancties tegen het land weer op. Israël sprak op de onlangs gehouden G20-top van militaire interventie.

Volgens het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde kan sabotage uitgesloten worden, maar hij zei vandaag ook dat het onderzoek naar de oorzaak nog loopt.