Europese beurzen sluiten de dag af met verlies

De Amsterdamse beurs sloot de dag vandaag af met een verlies van 1,4 procent, op 296,90 punten. Ook de Midkap (1,5 procent) en de Smallcap (0,4) procent verloren in aanhoudend wantrouwen over de stabiliteit van de eurozone.

Bij opening stegen de aandelenmarkten in optimisme over de stappen die Italië dit weekend zette: de benodigde economische hervormingen werden goedgekeurd, Berlusconi stapte op en Mario Monti werd aangesteld als zijn vervanger. De Italiaanse beurs opende 2 procent hoger, maar sloot de maandag af met 2,3 procent verlies.

De rente op schuldpapier uit het Zuid-Europese land steeg in de loop van de handelsdag. De overheid verkocht voor 3 miljard euro aan vijfjarige staatsobligaties, maar de kosten stegen in reactie op de spanningen van de afgelopen weken. Het effectieve rendement van de verkochte obligaties steeg naar 6,3 procent van 5,3 procent bij de vorige veiling. President van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurslid Klaas Knot zei vandaag dat de Italiaanse regering er niet op mag vertrouwen dat de ECB het land blijft steunen.

Dat er bij het sluiten van de beurzen verliezen te noteren waren, had ook te maken met uitspraken van Merkel. Zij zei vandaag in een toespraak op een partijcongres dat het tijd was om een ‘nieuw Europa’ te creëren door een politieke unie af te ronden. Ze herhaalde ook tegen het idee te zijn om obligaties te verkopen die gezamenlijk worden gesteund door landen uit de eurozone. “Alhoewel ze dit eerder heeft gezegd, is het nu niet erg behulpzaam om dit te herhalen omdat het de boodschap weergeeft dat Duitsland niet wil opdraaien voor de periferie”, zei fondsmanager John Ventre van Skandia Investment Group tegen persbureau Novum.