Europese beurzen openen licht hoger - Italiaanse rente zakt naar 6,4 procent

Mario Monti is welcomed by other senators at the beginning of a voting session on economic reform measures demanded by the European Union, that should pave the way for Premier Silvio Berlusconi to leave office in a matter of days, at the Senate in Rome, Friday, Nov. 11, 2011. The prospect of a transitional government headed by respected non-partisan economist Mario Monti calmed markets for a second day, with Italy's 10-year borrowing rate down a further 0.21 percentage point to 6.59 percent. Shares were buoyant too, with the Milan stock index was up 1.7 percent in early trading at 15,477. (AP Photo/Mauro Scrobogna, Lapresse) ITALY OUT
Mario Monti is welcomed by other senators at the beginning of a voting session on economic reform measures demanded by the European Union, that should pave the way for Premier Silvio Berlusconi to leave office in a matter of days, at the Senate in Rome, Friday, Nov. 11, 2011. The prospect of a transitional government headed by respected non-partisan economist Mario Monti calmed markets for a second day, with Italy's 10-year borrowing rate down a further 0.21 percentage point to 6.59 percent. Shares were buoyant too, with the Milan stock index was up 1.7 percent in early trading at 15,477. (AP Photo/Mauro Scrobogna, Lapresse) ITALY OUT De voormalig eurocommissaris Mario Monti moet in Italië een noodregering gaan vormen. Foto AP / Mauro Scrobogna

De Amsterdamse beurs is vandaag licht hoger geopend in reactie op de aanstelling van Mario Monti in Italië die is begonnen met het samenstellen van een regering van nationale eenheid.

Omstreeks 9.40 uur noteert de AEX 0,03 procent hoger op 301,08 punten. Vrijdag sloot de AEX-index 2,3 procent hoger op 300,98 punten. De Midkap steeg 2,8 procent tot 464,20 punten en de Smallcap eindigde 0,9 procent hoger op 402,04 punten.

In Milaan werd de aanstelling van Monti vanochtend positief ontvangen. De beurs opende 1,6 procent hoger op 16.029 punten. De beurs in Parijs opende vandaag 0,64 procent hoger.

Italiaanse rente zakt naar 6,4 procent

De rente die Italië moet betalen op haar staatsschulden is vandaag gezakt naar 6,4 procent, een volgens experts ‘veilig niveau’. De financiële markten laten hiermee zien vertrouwen te hebben in de nieuw te vormen regering onder leiding van Monti. Vorige week steeg de rente naar 7,5 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Griekenland, Ierland en Portugal kwamen in de problemen toen zij meer dan zeven procent aan rente moesten betalen.