Espresso met Sinterklaas

Afgelopen weekend kwam Sinterklaas aan in Dordrecht. Duizenden kinderen waren met hun ouders aanwezig, bijna twee miljoen mensen bekeken de intocht op de tv. ‘Het was een heerlijke ontvangst,’ zegt de goedheiligman. ‘Ondanks enkele incidenten.’ Wat ging er niet vlekkeloos? ‘Mijn mijter zat verkeerd om op mijn hoofd,’ vertelt de Sint.

Sinterklaas bij aankomst in Dordrecht. Screenshot verslag NOS

Voorbeeld

Afgelopen weekend kwam Sinterklaas aan in Dordrecht. Duizenden kinderen waren met hun ouders aanwezig, bijna twee miljoen mensen bekeken de intocht op de tv. ‘Het was een heerlijke ontvangst,’ zegt de goedheiligman. ‘Ondanks enkele incidenten.’ Wat ging er niet vlekkeloos? ‘Mijn mijter zat verkeerd om op mijn hoofd,’ vertelt de Sint. ‘Amerigo was verkouden en de Zwarte Pieten waren nergens te bekennen.’ Hoe kan dat? ‘Gerd Leers,’ zegt de Sint. ‘Hij wil een voorbeeld stellen.’ Kan hij dat nader toelichten? ‘Leers wil niet dat er allemaal donkere jongens met een boot naar Nederland komen.’ De Sint neemt een slokje espresso. ‘Hij is bang dat het hier een soort Lampedusa wordt.’

De Pieten kwamen uiteindelijk met kleine stoombootjes naar Dordrecht. ‘Gelukkig zijn er deze keer geen pakjes kwijtgeraakt,’ zegt de Sint. ‘Het is al lastig genoeg met de crisis.’ Wat vindt hij van de plannen om over te stappen op de neuro? ‘VVD-prominent Patrick van Schie kan fluiten naar zijn miniatuurtrein,’ zegt de Sint streng. ‘In Spanje vindt niemand dat een goed plan.’ Ik vertel dat de PVV onderzoekt of het mogelijk is om terug te keren naar de gulden. ‘Wilders is altijd al stout geweest,’ zegt Sinterklaas. Hij drinkt zijn espressokopje leeg. ‘Het is natuurlijk allemaal rancune,’ zegt hij dan. ‘Onze chocolademunten zijn al bijna meer waard dan de euro.’