En weer missen de volleybalsters de Spelen

Nederland verliest de finale van het pre-olympisch kwalificatietoernooi.

De Nederlandse volleybalsters missen voor de vierde achtereenvolgende keer de Olympische Spelen. Nederland werd gisteravond in het pre-olympische kwalificatietoernooi in het Kroatische Porect uitgeschakeld voor de Spelen van volgend jaar in Londen. Daarvoor had Nederland het toernooi moeten winnen. Dat lukte niet. In een bloedstollende finale verloor Nederland van gastland Kroatië met 3-2 (15-25, 25-19, 25-19, 15-25 en 15-13).

Het ontslag van Avital Selinger als bondscoach heeft daarmee niet het gewenste effect gehad. Volleybalbond Nevobo zette hem een maand geleden aan de kant vanwege teleurstellende resultaten. Technisch directeur Bert Goedkoop nam diens positie tijdelijk waar. In Kroatië streed Nederland voor de laatste olympische kans. Tevergeefs.

Hoewel Nederland verzwakt was door het wegvallen van sterspeelster Maon Flier wegens een knieblessure stak gisteravond in de finale een oude kwaal de kop op. Al jaren weet Nederland geen belangrijke wedstrijden te winnen. Telkens gaan de speelsters aan de druk ten onder.

Dat was gisteravond ook weer het geval. Kroatië is weliswaar een geduchte tegenstander, maar niet van het niveau om Nederland in goeden doen te kunnen verslaan. Nederland was gisteren te wisselvallig om de wedstrijd te doen kantelen. Op cruciale momenten drukte Nederland niet door en liet het Kroatië terugkomen.

Gesteund door het thuispubliek in de moderne sporthal in Porec greep Kroatië de kleine mogelijkheid die Nederland bood. In de vijfde set, nadat Nederland lange tijd had geleid, won Kroatië met 15-13.

Opnieuw mist deze generatie de Olympische Spelen. Een grote frustratie voor de speelsters, die mentaal nooit het olympische niveau wisten te halen. (NRC)