Een bescheiden eerbetoon aan Percy Irausquin

De eerste modeweek van Aruba was natuurlijk een uitgelezen gelegenheid voor een herdenking van Percy Irausquin, de vanuit Nederland werkende Arubaanse ontwerper die in  2008 op  39-jarige leeftijd aan een hersenbloeding overleed. Maar Gijs Stork, een van de mensen achter van Salon, een Nederlands initiatief dat mode en kunst door een hele stad neerzet, kreeg

Percy Irausquin bij zijn laatste show, Amsterdam, 2008. Foto Peter StigterPercy Irausquin bij zijn laatste show, Amsterdam, 2008. Foto Peter Stigter

De eerste modeweek van Aruba was natuurlijk een uitgelezen gelegenheid voor een herdenking van Percy Irausquin, de vanuit Nederland werkende Arubaanse ontwerper die in  2008 op  39-jarige leeftijd aan een hersenbloeding overleed. Maar Gijs Stork, een van de mensen achter van Salon, een Nederlands initiatief dat mode en kunst door een hele stad neerzet, kreeg het niet voor elkaar om voor Salon Aruba een eerbetoon aan Irausquin te organiseren. Irausquins moeder kon het emotioneel niet aan. Bovendien is er nog steeds  juridisch getouwtrek om rechten op de naam met Steve te Pas, de voormalige mode-ondernemer die Irausquin ooit onder zijn hoede nam.

Eerbetoon aan Irausquin in de Protestantse kerk, onderdeel van Salon ArubaEerbetoon aan Irausquin in de Protestantse kerk, onderdeel van Salon Aruba

Toch werd op Aruba de afgelopen week voorzichtig bij Irausquin stilgestaan. In de Protestantse Kerk stond een werk van Ciro Abath, dat was opgedragen aan de ontwerper: een paspop met een grote libelle. En Irausquins goede vriend Fernando Mansur had in zijn huis, waar hij ook zijn evenementenbureau The House of Mosaic runt, een kamertje ingericht ter nagedachtenis van Irausquin, de Percy Room. Een pop met een PRC-shirt (zo noemde Irausquin zijn merk na de breuk met Te Pas in 2007), plakboeken met herinneren. Op een TV-scherm kwamen foto’s voorbij: Irausquin als kind, bijvoorbeeld, en beelden van een show die hij op Aruba gaf. “Hier kan toch niemand zich aan storen”, zei Mansur.

Mansur en Irausquin leerden  elkaar als kind kennen. Nadat Irausquin in 2002 Nederland de Frans Molenaar coutureprijs had gewonnen, besloten ze samen een show te geven in Mansurs grote huis. “Het was geweldig. Percy werd de volgende dag wakker in de tuin. Maar niemand kocht iets.” Ook de tweede show was commercieel geen succes. “Op Aruba waren vrouwen het niet gewend iets van een ontwerper te kopen”, zei Mansur, die dankzij de shows de evenementenorganisatie inrolde en nu vooral veel grote bruiloften “doet”.

Plan B werkte beter: In een met met jurken volgeladen Buick reden Irasuquin en Mansur naar plaatselijke  advocatenkantoren en andere bedrijven waar vrouwen een aardig salaris verdienden. Een glas champagne  bleek wonderen te doen voor de verkoop.

“Maar de mensen hier hebben eigenlijk nooit beseft hoe groots hij was.”

De Percy room De Percy room