Demonsteren tegen Zwarte Piet is gevaarlijk

None

Debuterend televisiesinterklaas Stefan de Walle droeg bij de intocht in Dordrecht zijn mijter achterstevoren. Dat was het belangrijkste nieuwsfeit dat het NOS Journaal er zaterdagavond over meldde. Het was niet de schuld van de Sint, maar van de mijterpiet.

Dat er misschien nog iets meer te vertellen viel, werd pas in de loop van zondag goed duidelijk. Omdat er in het weekeinde geen edities van NOS op 3 en PowNews zijn, moesten we van de langzaam uitslaande brand vooral via de sociale media kennis nemen.

Bij Eva Jinek op zondag (WNL) ontlokte de mededeling van de arrestatie van vier mensen gekleed in een T-shirt met de tekst „Zwarte Piet is racistisch” nog voorspelbare reacties: de traditionele discussie rond een oud-Hollandse traditie werd „belachelijk” (Hans van Baalen) en „achterhaald” (Ivo Niehe) genoemd. Alleen zangeres Giovanca kon zich er iets bij voorstellen, omdat zij het als kind ook niet prettig had gevonden om in een supermarkt toegeschreeuwd te worden als „Zwarte Piet!”.

Toen begonnen de tweets los te komen over een veelbekeken video op YouTube, Vier politieagenten waren in een winkelstraat minuten lang aan het sjorren aan een op de grond liggende zwarte man, die zich beriep op zijn vrijheid van meningsuiting. De ten overstaan van families met kinderen wegens opruiing gearresteerde demonstrant werd geïdentificeerd als de Antilliaanse dichter en theatermaker Quinsy Gario.

Hoe gevoelig de kwestie ligt, bleek uit felle commentaren op het web. De gemiddelde PVV-stemmer vindt net als eerder Rita Verdonk dat alles wat met Sinterklaas te maken heeft heilig is. Maar het louter op grond van het dragen van een T-shirt gearresteerd worden lijkt nogal overdreven, vonden bijvoorbeeld journalist Kustaw Bessems en fotograaf Cleo Campert. Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) twitterde daarentegen: „Snap dan dat kinderfeesten taboe moeten zijn voor politiek protest”.

Op de verre van linkse website DeJaap.nl publiceerde scenarioschrijver Willem Bosch een verhandeling, waarin hij oog heeft voor de vermoeidheid over het verzet tegen Zwarte Piet, maar daarna successievelijk alle argumenten van de voorstanders ontzenuwt.

Het is een oud debat, maar nieuw is de uitdagende houding van de tegenstanders tijdens de sinterklaasrituelen. Zondagmiddag, bij de intocht in Amsterdam, hulden hiphoppers zich in hetzelfde shirt en werden ook gearresteerd, terwijl ze zeiden graag te worden gefotografeerd. De bewijzen staan op de website van AT5.

Gevolmachtigd minister Sheldry Osepa tilde het incident zondagavond naar diplomatiek niveau: „Een skinheadachtige kaalgeschoren agent, samen met andere collega’s, heeft gemeend de pacifistische Quinsy Gario te moeten aanhouden”.

We gaan er nog meer van horen, de komende weken. Ik voorspel: Wilders, Robert Vuijsje, Mauro.

    • Hans Beerekamp