'De Afrikaanse lopers zijn niet onverslaanbaar'

None

Naam: Jesper van der Wielen

Leeftijd: 20 jaar

Sport: atletiek, hardlopen

Prestaties: Brons op de 5.000 meter bij de EK onder 23 jaar in Ostrava (2011), zilver op de 5.000 meter bij de NK senioren (2011), zilver op NK cross senioren (2010). Lid van het Joshua Track Team in Nijmegen.

Hoe belangrijk is voor jou de Zevenheuvelenloop van komende zondag?

„Ik vind het de mooiste wedstrijd van het jaar, maar het is niet de belangrijkste. Komende zomer wil ik me op de baan plaatsen voor de Olympische Spelen. Maar ik houd van de weg en dit is een mooi testmoment. Ik kom uit Wychen, hier in de buurt. Drie jaar geleden kende niemand mij en heb ik in de Zevenheuvelenloop vijftien kilometer lopen genieten van al die mensen langs de kant. Inmiddels heb ik wat meer mensen leren kennen in de atletiek. Dat maakt het alleen maar mooier.”

Is het bijzonder om te lopen tegen Haile Gebreselassie?

„Haile is een grote naam, ik heb veel respect voor hem. Het is al bijzonder om met hem op dezelfde persconferentie te zijn. Maar ik ben uitsluitend met mijn eigen race bezig. Ze zeggen dat ik achter hem aan moet om een snelle tijd te lopen. Maar die jongens beginnen meestal hard. Ik wil slim lopen en versnellen in het tweede deel.”

Kans om het Nederlands record van Marco Gielen (43 minuten en 38 seconden) te verbeteren?

„Mijn snelste tijd op de tien kilometer is 28.58. Maar ik denk 28.40 in de benen te hebben, en je kunt uitrekenen dat ik voor een record moet doorkomen op 29.05 . Dat tempo moet ik dan nog vijf kilometer vasthouden. Het is niet absurd om te denken dat ik dat kan.”

Waar haal je die zekerheid vandaan?

„Ik ben twee weken op hoogtestage geweest in Kenia, op 2.400 meter. Het was voor mij de eerste keer op hoogte. Dan heb je meer rode bloedlichaampjes. Van een dipje, wat na drie dagen gebruikelijk schijnt te zijn, heb ik niets gemerkt. Sinds ik thuis ben gaan de trainingen als vanzelf. Ik heb het gevoel alsof ik vlieg.”

Hoe was het in Kenia?

„Een geweldig avontuur. Het is een hardloopmekka daar. Om zes uur ’s ochtends zie je duidenden lopers op straat om te trainen. Ik heb gezien dat je met sober leven ver kunt komen. Dat is het mooie van Afrika. Als atleet heb je niet veel luxe nodig. Alleen hard trainen en discipline . Als je lichaam meewerkt, kun je ver komen.”

Hoe ver wil jij komen?

„De weg is het leukste, daar kun je ook het meeste geld verdienen. Maar eerst moet je op de baan investeren in je snelheid. Ik wil volgend jaar naar de Spelen. De limiet op de vijf kilometer is 13.20, dat heeft ooit maar één Nederlandse atleet gelopen, Kamiel Maasse. Het wordt zwaar maar niet onmogelijk. Afgelopen jaar heb ik jongens verslagen 13.30 in de benen”

Zijn de Afrikaanse lopers ooit te verslaan?

„Ik heb nu gezien hoe ze leven. In Europa heb je meer afleidingen, in Afrika richten ze hun hele leven op hardlopen. Als ik dat ook doe en ik ga een paar keer per jaar op hoogtestage, hoeven de Afrikanen niet onverslaanbaar te zijn.”

    • Maarten Scholten