CPB: meer bevoegdheden naar Europa nodig om EMU in stand te houden

Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau. Foto NRC / Vincent Mentzel

Om de Economische en Monetaire Unie (EMU) overeind te houden is het nodig dat er meer bevoegdheden naar Europa worden overgedragen. Dat stelt het Centraal Planbureau in het boek ‘Europa in Crisis’.

In het boek schrijft CPB-directeur Coen Teulings dat “een belangrijk deel” van de Nederlandse welvaart aan Europa te danken is. Het uiteenvallen van de EMU zal deze welvaart aantasten. Een van de conclusies van het boek, dat Teulings samen met vier medewerkers schreef, is dat de EMU beter zou functioneren als de begrotingen van de individuele lidstaten een stuk kleiner zouden zijn en die van Europa een stuk groter, zoals in de VS het geval is. Ook is volgens het CPB één Europees bankentoezicht met één Europees reddingsfonds voor banken noodzakelijk.

Geen enkele lidstaat loopt echter warm voor overdacht van bevoegdheden aan Europese instellingen. “De politieke patstelling lijkt nu hopeloos”, concluderen de onderzoekers. “Gezien de wordingsgeschiedenis van Europa zou deze crisis echter ook tot een institutionele doorbraak kunnen leiden.”

Kosten uiteenvallen muntunie ‘gigantisch’

Bij de presentatie van het boek ging Teulings in op de financiële consequenties van herinvoering van de gulden, schrijft economieredacteur Cees Banning vanmiddag in NRC Handelsblad.

Volgens Teulings zijn de kosten van het uiteenvallen van de muntunie en de herinvoering van nationale munten ‘gigantisch’. De wetenschappelijk directeur van de VVD, Patrick van Schie, pleit bijvoorbeeld voor een munt voor de noordelijke eurolanden, de neuro. Volgens Teulings zal de introductie van zo’n munt tot een appreciatie (waardestijging) leiden. Dat betekent een verslechtering van de concurrentiepositie. “En vergeet niet dat driekwart van de Nederlandse export wordt afgezet in Europa”, zegt Teulings.

Teulings stelt dat de financiële consequenties van de herinvoering van de gulden zijn niet uit te rekenen. “Het is een slag in de lucht”, aldus Teulings.

PVV doet onderzoek naar gulden en neuro

Vorige week pleitte de PVV om een onderzoek te laten doen naar de herinvoering van de gulden. PVV-leider Geert Wilders wil weten of een vertrek uit de eurozone Nederland economisch sterker zal maken. Volgens Wilders maakt het kabinet mensen bang dat ‘het licht uitgaat’ als Nederland uit de euro stapt. Als uit onderzoek blijkt dat de gulden Nederland op termijn meer oplevert, dan wil de PVV een referendum organiseren over de in 2002 ingevoerde euro. Op laat de PVV-leider onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de introductie van de ‘neuro’, zo liet hij vandaag op Twitter weten.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Accoord bereikt met onderzoeksbureau over vertrek NL uit eurozone. Zowel opties terug naar de gulden als introductie neuro worden onderzocht