Chinese neemt kladblok mee

Tegenlicht: Holland gets talentNed2, 21.00-22.00 uur

Wel even wat anders, een talentenjacht met mensen die zichzelf niet kunnen presenteren. In de Tegenlicht-documentaire Holland gets talent presenteren Chinese hoogopgeleiden zich aan de Nederlandse directeur van het Dutch Polymer Institute. „Ik ben Hefeng Zhang en ik wil me tijdens mijn postdoc bezighouden met zonnecellen”, zegt een onhandig knikkende jongen met wapperende handen.,,Ik werk hard en ben goed in time management”, zegt een verlegen meisje in gebrekkig Engels. „Ik heb een notitieblokje waarin ik opschrijf wat ik vandaag ga doen.” Alsof ze nog op de lagere school zitten, terwijl het gaat om een een belangrijke functie.

Omdat Nederland kampt met een groeiend tekort aan hoogopgeleide onderzoekers in de technische en exacte vakken, wordt jong talent uit China gehaald. In Holland gets talent volgen we Rina Joosten-Rabou en Rosalie Greven van het bedrijfje International Top Talent, die dit toptalent voor bedrijven en universiteiten naar Nederland haalt. We zien hoe de dames in Shanghai op zoek gaan naar kandidaten.

De cultuurverschillen zijn groot. Taal vormt een lastige barrière, want hoe slim de kandidaten ook zijn, hun Engels blijft gebrekkig. Kennis over Nederland blijkt beperkt. „Ik denk dat ik misschien heel eenzaam ga zijn”, zegt een meisje. Een ontroerend eerlijk antwoord. Jammer dat het toptalent na aankomst niet nog wat langer gevolgd kon worden.

Rosan Hollak

    • Rosan Hollak