Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Cameron: onze toekomst ligt in een open, flexibele Europese Unie

Cameron tijdens zijn toespraak bij het Lord Mayor's Banquet, vandaag in Londen.
Cameron tijdens zijn toespraak bij het Lord Mayor's Banquet, vandaag in Londen. Foto Reuters / Toby Melville

De huidige problemen van Europa geven Groot-Brittannië de kans de relatie met Brussel te “hermodelleren”, maar lid blijven van de EU is het devies. Dat zei de Britse premier Cameron vanavond tijdens een toespraak in Londen.

Westminster zou meer zeggingskracht toebedeeld moeten krijgen vanuit Brussel. Het contact met de Europese Unie is op veel vlakken verloren, maar het is niet de bedoeling van Groot-Brittanië om eruit te stappen, zei Cameron. “Onze toekomst ligt in een open Unie. Het moet de flexibiliteit van een netwerk hebben, niet de stijfheid van een blok.”

Hij reageerde daarmee op de oproep van veel van zijn parlementsleden, die vinden dat over het lidmaatschap van de EU opnieuw onderhandeld moet worden. Afgelopen maand spraken 81 conservatieve parlementsleden zich zelfs uit voor een referendum over EU-lidmaatschap. De regering maakt zich zorgen dat niet-eurolanden als Groot-Brittannië en Zweden worden geïsoleerd als de eurolanden nauwer gaan samenwerken.

Het verbreken van de banden met de monetaire unie is echter geen optie, omdat de kwetsbare Britse economie dat niet te boven zal komen. “Het is niet in het landsbelang”, zei Cameron, “omdat we buiten de EU de kant van Noorwegen op zouden gaan: lijdend voorwerp van elke beslissing die Brussel maakt, maar niet in staat er iets aan te doen. Geloof me: als we er niet steeds bij zaten om mee te bepalen, dan deden ze het wel zonder ons - en we zouden het resultaat niet leuk vinden.”