Bommen op Zuid-Soedan

Hulporganisatie Oxfam Novib trekt zich terug uit de Upper Nile provincie.

De Soedanese overheid ontkent bommen op Zuid-Soedan te gooien, maar hulporganisaties en journalisten berichtten anders. Oxfam Novib trok zich gisteren terug uit de Upper Nile provincie van Zuid-Soedan omdat hulp verlenen te gevaarlijk werd door de luchtaanvallen.

Gisteren stelde de VN commissaris voor Mensenrechten Navi Pillay een onderzoek in naar het bombardement van een vluchtelingenkamp vorige week. Het kamp, in de Zuid-Soedanese staat Unity, werd gebombardeerd door Soedanese vliegtuigen. Tenminste twaalf mensen kwamen om. Journalisten zagen hoe vliegtuigen naar het noorden vlogen nadat ze bommen hadden afgeworpen. In het kamp zitten 20.000 vluchtelingen uit de Soedanese regio Zuid-Kordofan, waar Soedanese troepen sinds juni vechten tegen rebellen die steun uit Zuid-Soedan krijgen. Soedan ontkent de bombardementen. Zuid-Soedan, dat deze zomer onafhankelijk werd, zegt een invasie uit het noorden te vrezen. (Reuters, BBC)