Amerikaans Hooggerechtshof buigt zich over zorgwet Obama

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens een persconferentie bij de APEC-top in Hawaii. Het Hooggerechtshof gaat zich definitief over de zorgwet van Obama buigen. Foto AFP / Saul Loeb

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over de zorgwet van president Obama. Die wet houdt onder andere in dat alle Amerikanen verplicht zijn om een zorgverzekering te nemen. Dat meldt persbureau AP.

Vanwege de verplichting, en de individuele rechten op de vrijheid, noemen verschillende staten de zorgwet ongrondwettelijk en hebben meerdere rechters zich al over de wet gebogen. Deskundigen hadden al verwacht dat de uiteindelijke beslissing over de grondwettelijkheid van de hervormingen bij het Hooggerechtshof zou komen te liggen.

Wet is niet populair, maar wel belangrijk voor Obama

De verzekeringsplicht vormt de kern van hervorming van het gezondheidszorgstelsel van Obama, maar is controversieel en niet populair, aldus onze correspondent Guus Valk.

“Het hooggerechtshof gaat nu de grondwettelijkheid toetsen van de zorgwet. Bij heel veel mensen is het eraan gelegen dat de wet wordt gewijzigd. Recente peilingen laten zien dat de helft van de Amerikanen de verzekeringsplicht niet zien zitten. De verplichting en de boetes staat voor alles wat de Verenigde Staten niet is, aldus deze groep. Ongeveer een derde is voor de zorgwet.”

Tegelijkertijd zijn de hervormingen voor Obama het vlaggenschip van zijn presidentschap. Valk:

“Voor Obama is de zorgwet een ontzettend belangrijk, zo niet het allerbelangrijkste, onderdeel van zijn presidentschap. Bij zijn aanstelling heeft hij aangegeven dat de hervormingen in de zorg zijn prioriteit hebben. Het is zijn vlaggenschip dat pas na heel veel moeite en heel veel compromissen is aangenomen.”

De zorgwet, die vorig jaar werd aangenomen, moet ervoor zorgen dat straks 95 procent van de Amerikanen een ziektekostenverzekering heeft. De verwachting is dat 32 miljoen van de nu 46 miljoen nog onverzekerde Amerikanen een polis afsluit om een boete te voorkomen.

‘Wet gaat grote rol spelen in verkiezingen’

Het Hooggerechtshof gaat zich nu dit voorjaar over de omstreden wet buigen. Een uitspraak wordt in juni verwacht, vier maanden voor de presidentsverkiezingen. Dat de zorgwet een rol gaat spelen bij de verkiezingen was al langer duidelijk, aldus Valk.

“Wat de uitspraak van het Hooggerechtshof ook zal zijn, dit gaat sowieso een grote rol spelen in de verkiezingen. Dat was overigens al duidelijk, want de Republikeinen richten zich tijdens de debatten veel op ‘Obamacare’. Het intrekken van die wet is een speerpunt voor de Republikeinen, terwijl het voor Obama juist belangrijk is dat de verkiezingen geen referendum worden over zijn zorgwet, aangezien de publieke opinie niet in zijn voordeel is. Hoe groot de rol wordt van de zorgwet hangt nog wel een beetje af van wie de kandidaat voor de Republikeinen wordt. Mitt Romney heeft bijvoorbeeld wel eens soortgelijke plannen voorgesteld, dus die zal bij discussies ook zelf verantwoording af moeten leggen.”