Mondige burgers

http://www.youtube.com/watch?v=hUn8DckWdtA Regeringspartij Verenigd Rusland staat er met inmiddels 43 procent van de stemmen slecht voor in de peilingen voor de parlementsverkiezingen van 4 december. Wat wil je, als je vier jaar lang veel belooft, maar niets weet te realiseren  en vooral aan je eigen zakelijk welzijn denkt. Toch doet de partij er drie weken voor het Uur U alles aan om een meerderheid te behalen, omdat haar succes of falen veel zegt over het politieke prestige van premier Poetin, die in de praktijk tenslotte de  leider (maar geen lid) van Verenigd Rusland is. Want ook Poetin is een man van grote beloftes, zoals blijkt uit  televisiefragmenten van een jaar geleden, die nu op Russischtalige blogs verschijnen. Net als nu werd er toen ook van alles toegezegd: loonsverhoging voor de ambtenaren, verhoging van de pensioenen, woningen voor gepensioneerde militairen, kortom, de Stralende Toekomst van het Poetinisme.

Dat Verenigd Rusland het slecht doet in de peilingen komt doordat steeds meer Russen ontdekken waar die partij zich met heel andere dingen bezighoudt dan het welzijn van de burgers. Noemden aanvankelijk alleen de liberale oppositie Verenigd  Rusland en blogger Navalny een partij van dieven en boeven, nu doet vrijwel iedereen met een beetje gezond en fatsoenlijk verstand dat. Dat bleek  afgelopen weekeinde in Sint-Petersburg, waar een groepje campagnevoerders van Poetins Volksfront (de nieuwe jas waarin  Verenigd Rusland in  is gehuld en die ervoor moet zorgen dat iedere overheidswerknemer op die partij stemt) werd uitgejouwd. De VR-activisten onder leiding van Doemakandidaat Maksim Dolgopolov (met blauwroodwitte buttons en sjaals in het filmpje) werpen zich op als bevlogen hoeders van het milieu in hun stad bij een protestbijeenkomst van zo’n 700 burgers, tegen plannen van projectontwikkelaars in hun stad.

Maar de verontruste buurtbewoners - merendeel gepensioneerden - geloven er niets van en roepen dat de activisten op moeten donderen. ,,Dieven en rovers”, roept een van hen zelfs.

Vervolgens komt er een veiligheidsagent op hen af, die vraagt wie van de oudjes de provocateur is. Protesteren is dus blijkbaar hetzelfde als provoceren, wat sterk  doet  denken aan de activiteiten van de Communistische Partij voor 1992.

Enkele van de bejaarde activisten werden in de nasleep van het protest  gearresteerd. Van de 72-jarige Nikolaj Sjkalin werd  zelfs een hand door de ordebewakers gebroken.

Ondanks de onderdrukking van het protest moet je die mondigheid van die Russische burgers een positieve ontwikkeling noemen. In een land waarin eigenlijk niemand zich voor politiek interesseert.