Weisglas pleit voor aanpakken hypotheekrenteaftrek

Het kabinet kan beter de hypotheekrenteaftrek aanpakken in plaats van met nieuwe bezuinigingen te komen. Dat stelde VVD-prominent Frans Weisglas vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Weisglas:

“Men denkt over bezuinigingen, maar taboes blijven bestaan. Denk aan het vrijmaken van de arbeidsmarkt, de hypotheekrenteaftrek en hervormingen in de zorg.”

Als dergelijke taboes verdwijnen, hoeft het kabinet volgens Weisglas niet meer na te denken over verdere bezuinigingen. “Als ik mijn gezond verstand volg, lijken structurele hervormingen mij beter dan nieuwe bezuinigingen. Daarin ga ik met de oppositie mee.”

Weisglas wees op uitspraken van president van De Nederlandsche Bank (DNB) en bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) Klaas Knot. Hij riep vorige week op tot het beperken van de hypotheekrenteaftrek omdat de huidige situatie ‘niet houdbaar is’.

“Als de president van de Nederlandsche Bank dat zegt, moet je daar serieus naar luisteren.” Weisglas zei ‘natuurlijk’ niet voor het geheel afschaffen van de renteaftrek te zijn. “Maar het op bescheiden wijze afbouwen van de hoogste range scheelt al miljarden.” Hij wees erop dat met Nederland vergelijkbare landen geen regeling zoals in Nederland hebben.