Voedingsbodem voor de dolkstootlegende

Hoogleraar internationale geschiedenis David Stevenson richt zich in zijn Eerste Wereldoorlogboek With our Backs to the Wall geheel op het jaar 1918. Hoe is de complete ineenstorting van het Duitse en Oostenrijkse leger in dat jaar te verklaren?

Bijna vier jaar lang stond alles stil. Behalve enkele Duitse successen aan het Oostfront en het Italiaanse front, was de Eerste Wereldoorlog een bloedige worstelwedstrijd waarbij de strijdende partijen elkaar in een verlammende houdgreep hielden.

In maart 1918 hielden zowel de geallieerden als de centrale mogendheden er rekening mee dat de oorlog nog wel een of twee jaar zou duren voordat de overwinning was bereikt. Acht maanden later was de complete ineenstorting van het Duitse (en Oostenrijkse) leger een feit. Hoe was dat mogelijk?

In zijn nieuwe boek With our Backs to the Wall geeft David Stevenson, hoogleraar internationale geschiedenis aan de Londen School of Economics, het antwoord op die vraag. Stevenson, die al eerder een veelgeprezen geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog schreef, doet dat op bijzonder grondige en overtuigende wijze. Dit boek verdient het eenzelfde status bereiken als Why the Allies Won, van Richard Overy uit 1995, waarin de afloop van de Tweede Wereldoorlog wordt geanalyseerd.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 11 november 2011, pagina 6. Abonnees kunnen de hele recensie hier lezen.