Van Baalen ziet de ‘neuro’ niet zitten

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen in gesprek met Eva Jinek. Beeld WNL / Eva Jinek op Zondag

Partij-ideoloog van de VVD Patrick van Schie schiet uit de heup als hij zegt dat moet worden nagedacht over het einde van de euro. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Van Schie zei gisteren in het AD dat moet worden nagedacht over de ‘neuro’, een alternatieve munt die alleen door Noord-Europese landen wordt gebruikt. De directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD doorbrak daarmee als eerst binnen de traditionele partijen de stilte over een einde van de euro.

“Van Schie mag dit zeggen”, zei Van Baalen. Maar dan moet Van Schie volgens hem wel met een onderbouwing komen, net als Geert Wilders. De PVV-leider kondigde vrijdag aan te laten onderzoeken wat het kost terug te keren naar de gulden.

Van Schie heeft volgens Van Baalen geen enkel onderzoek gedaan naar de beweringen die hij zaterdag uitte. Van het wetenschappelijk bureau moet de bevolking zich volgens hem ook geen al te grote voorstellingen maken. “Luister, dat wetenschappelijk bureau is een man of vijf, zes, met stagiaires.”

Het voorstel voor de neuro komt volgens hem neer op de oude situatie met de gulden. “Die was gekoppeld aan de Duitse mark.” Volgens Van Baalen is de export naar het zuiden door de invoering van de euro flink gegroeid. Die export zou voor een groot deel wegvallen als de neuro wordt ingevoerd.

“De euro nu weggooien is het domste dat we kunnen doen. Dat denk ik niet, dat weet ik”, zei Van Baalen.

Van Baalen reageerde ook op het vertrek van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die zaterdag zijn ontslag indiende. “Ik zal hem missen, we konden ons goed tegen hem afzetten.” Berlusconi was volgens hem ‘the enemy you love to hate’.

Maar al met al noemt hij het ‘goed dat hij is vertrokken’. “Hij kon Italië niet serieus hervormen. De politici en de financiële markten hadden geen vertrouwen in hem.”