Turkije roept Syrië op het matje voor aanval ambassade Damascus

Dit zijn vermoedelijk amateurbeelden van de inbraak bij de Turkse ambassade in Damascus gisteravond. Foto YouTube

Turkije riep vandaag een Syrische diplomaat op het matje uit onvrede met de aanval op de Turkse ambassade. Daarnaast riep het land Syrië nogmaals op om het geweld tegen burgers te staken.

Gisteren probeerden aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad in te breken in de Turkse ambassade in Damascus, maar ook in consulaten in Aleppo en Latakia. Dit deden zij tijdens protesten tegen de beslissing van de Arabische Liga om Syrië te schorsen vanwege de al acht maanden durende gewelddadige onderdrukking van demonstraties in het land.

Deze beelden tonen vermoedelijk de nasleep van de inbraak in de ambassade in Damascus:
http://youtu.be/7Qf-6nXWz4U

Hoewel Turkije geen lid is van Liga, verwelkomde het land wel de beslissing van het bondgenootschap. Ook in de ambassades van Saoedi-Arabië en Qatar werd ingebroken. In een verklaring laat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het vandaag een formeel protest indiende bij Syrië en bescherming van de diplomatieke missie eiste. Daarnaast verzocht Turkije Syrië de mensen die verantwoordelijk zijn voor de inbraak te arresteren en te berechten, meldt persbureau Reuters.

In een andere verklaring riep Turkije het Syrische regime op om het geweld te staken tegen demonstrerende burgers. Volgens de Verenigde Naties zijn al zeker 3.500 mensen omgekomen door overheidsgeweld.

De afgelopen jaren zocht Turkije toenadering met Assad en verbeterde de relatie tussen de twee landen. Het aanhoudende geweld van Damascus zorgt er echter voor dat Turkije zijn buurland steeds meer isoleert. Ankara is in toenemende mate ontstemd geraakt over de starre houding van Damascus over de invoering van hervormingsmaatregelen en het excessieve overheidsgeweld tegen burgers.

Volgens onze correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, is het wel belangrijk om te onthouden dat ondanks de verslechterde relatie tussen de twee landen, Turkije nog geen echte actie heeft ondernomen tegen Syrië. Vermeulen:

Turkije heeft de zaakgelastigde van de Syrische ambassade op het matje geroepen in Ankara vanwege deze reeks aanvallen. De relaties tussen Turkije en Syrie zijn natuurlijk al langer gespannen, maar we moeten vooral letten op wat Turkije ondanks zijn kritiek nog niets heeft gedaan. Anders dan de EU en de VS heeft Ankara nog altijd geen oproep gedaan aan Assad om af te treden. Vooral omdat de Turken niet zeker zijn of het verzet sterk genoeg is om Assad omver te werpen. Je zou kunnen zeggen dat Syrie het al heel bont heeft gemaakt. De Turken lijken ervan overtuigd dat Syrie de PKK steunt in de strijd tegen het Turkse leger. En toch durven ze Assad hier niet rechtstreeks op aan te spreken vanwege de wankelende balans in de regio: Turkije heeft geen steun in de regio: niet van Iran, de bondgenoot van Syrie omdat Iran geïrriteerd is over de Turkse steun aan het NAVO-raketschild dat zou zijn bedoeld tegen mogelijke Iraanse raketten. En de verhoudingen met oud-bondgenoot Israël zijn ook beschadigd. Misschien zijn deze aanvallen de druppel: voor sancties en een oproep tot aftreden, zeker nu de Arabische Liga kritischer is. Maar zeker is dat niet.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld