Protesten in Syrië wegens besluit Liga gaan door

Een foto, verspreid door het Syrische staatspersbureau Sana, toont een demonstratie van aanhangers van Assad in de straten van Daraa. Foto AFP / Sana

Tienduizenden aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad zijn vandaag de straat opgegaan om te protesteren tegen de beslissing van de Arabische Liga om het lidmaatschap van Syrië op te schorten. Dat meldt persbureau AP.

De oproerpolitie stelde zich vandaag met honderden agenten op rondom de ambassades van de Verenigde Staten, Qatar, Saudi-Arabië en Turkije om die te beschermen. Gisteravond en vannacht belaagden menigtes in de hoofdstad Damascus de ambassades van Saudi-Arabië en Qatar. Ook de Turkse ambassade in Damascus en Turkse consulaten in andere steden waren een doelwit van de regeringsaanhangers. Turkije is geen lid van de Arabische Liga, maar heeft het geweld in Syrië scherp veroordeeld en heeft familieleden van Turkse diplomaten in Syrië geëvacueerd.

Ordetroepen probeerden de demonstranten gisteren tegen te houden, maar konden niet voorkomen dat een groep inbrak in de ambassade van Qatar en er de Syrische vlag hees. Ook werd de ambassade bekogeld met eieren en tomaten.

Syrië wil Arabische top

Woensdag komt de Liga bijeen in de Marokkaanse stad Rabbat om over Syrië te praten en wordt de schorsing van kracht. De Syrische regering heeft zondag opgeroepen tot een Arabische top om de toenemende onrust in het land te bespreken. Op de staatstelevisie werd bekendgemaakt dat Syrië een bezoek van de Arabische Liga vóór woensdag verwelkomd.